В някои случаи може да помогне и обикновената сода за хляб.

Какво е твърда вода

Твърдата вода е с високо съдържание на минерални соли, предимно на калций и магнезий.

Минерални соли се съдържат във всяка течност от естествени източници, само че в различни пропорции. Така в подземните води солите са много, и затова водата обикновено е по-твърда.

Дъждовната вода пък или тази, която е получена от разтопен сняг, е много мека, тъй като на практика не съдържа калций и магнезий.

Една от мерните единици за съдържание на минерални соли във водата се измерва в т.нар. градуси на твърдост – Т, те се равняват на 1 мг минерални соли на литър, като се изхожда от това, водата може да се класифицира по степен на твърдост така:

  • До 2 градуса Т – мека;
  • 2-10 градуса – средна твърдост;
  • Над 10 градуса Т – твърда.

Трябва ли да се омекотява твърдата вода

Твърдата вода не е вредна за здравето. Напротив – разтворените в нея минерали са необходими на организма. А според някои данни, пиенето на твърда вода, дори предпазва от заболявания, например, на различни видове рак, а също и от атеросклероза при деца и подрастващи.

Предположението, че минералните соли могат да се натрупват в бъбреците води до образуване на камъни е било проверявано, но не се открива убедително научно потвърждение.

Вода с висока степен на минерализация е препоръчвана за хора с диабет тип 2, тези, които страдат от недостиг на магнезий, и от хроничен запек, тъй като минералът е със слабителен ефект.

Освен това е възможно полезно да се използват за приготвяне на зеленчуци. Едно изследване показва, че в такъв случай се повишава концентрацията на калций, макар и варенето да е с обратен ефект.

Твърдата вода е с неприятни странични ефекти. Така например, по-трудно е да изперем нещо с нея или да си измием ръцете.

Първоначално миещото средство встъпва в реакция с минерални соли, отлагат се и едва след това започват да изпълняват своите функции.

Освен това, при нагряване на калциевите соли започват да се отлагат като утайка. Това е причината от твърдата вода да се образува котлен камък в чайници, кафеварки и парни ютии, в бойлери и перални машини.

Твърдите отлагания също се запушват във водопроводните тръби.

Как да разберем, че водата е твърда

Твърдостта на водата най-надеждно се определя с помощта на различни инструменти, например, тест ленти или специален прибор.

Твърдата вода може да се разпознае и на око, по косвени признаци. Ето и някои от тях:

  • Слабо се пени при насапунисване;
  • Дрехите трудно се перат и стават твърди след изсъхване;
  • По стените на чайниците и други прибори, които се нагряват, имат контакт с вода, редовно се появява котлен камък.
  • Наблюдавате пяна по повърхността на изстиналото кафе или чай.
  • По хромираните кухненски повърхности – кранове, мивки, водата оставя отчетливи следи.

Подобни особености позволяват със сигурност да се предположи, че във водата има много минерални соли.

Как да направим водата по-мека

Съществуват много начини да се отстранят излишните минерални соли от водата. Кой да изберем – зависи от това колко ни трябва и за какво ни е нужна омекотената вода. Отчетете, че някои прийоми са взаимнозаменяеми.

За пиене

Още веднъж ще повторим – от гледна точка на доказателствената медицина да се пие твърда вода не е вредно. Високото съдържание на минерални соли обаче може да придаде на течността неприятен вкус.

Ако ви притеснява, помага битов филтър за кана. Тези устройства пречистват водата от примеси по механичен път – водата преминава през филтриращ елемент, по който се отлагат минерални соли. От време на време трябва да се сменя, на колко често, е описано в инструкцията.

За къпане и миене на съдове

Проблемът с твърдата вода може да се разреши, като се постави специален филтър-приставка. Такива филтри често изпълняват едновременно няколко функции, задържат органични съединения, унищожават бактерии. При покупка се уверете, че в устройството е с функция за омекотяване на водата.