Учени от университета Нортумбрия установили, че при хората, които пушат, се наблюдават проблеми с паметта, а и при мъжете, които обичат да пушат цигари, с течение на времето намалява общата дължина на половия член.

Макар и от научните факти за вредата от тютюнопушенето към ден днешен, никой не се учудва, британските специалисти стигнаха до поредно изненадващо заключение.

В рамките на един от своите експерименти, по време на които те проучвали как тютюнопушенето влияе на човешкия организъм, те помолили доброволци от 18 до 25 години да се разходят из студентски град и после да разкажат какво са видели.

Установило се, че хората, които пушат забелязват много по-малко детайли и техният преразказ е много по-бледен на фона на хората, водещи здравословен начин на живот.

По-подробните резултати от изследването и от експеримента показали, че паметта на хората, които пушат, е 3 пъти по-лоша, в сравнение на тези, които не пушат.

В този случай също става дума за функционирането на главния мозък на мъжете и жените, а също и техните когнитивни навици.

Но и това съвсем не е всичко. Оказва се, че при мъжете, които пушат, се наблюдава свиване на кръвоносните съдове на половия член, вследствие на което намалява кръвния поток.

А това впоследствие може да стане причина за намаляване на дължината на половия член. Учените стигнали до заключението, че след тютюнопушене с продължителност от 15 години, половият орган на мъжете намалява с 1 сантиметър.

Така може да се каже, че от вредния навик повече страда пениса, отколкото сърцето. Следва да се отбележи, че шотландските учени стигнали до същите заключения, както и техните колеги.

Според тях продължителното пушене предизвиква изтъняване на кората на главния мозък.

Оказало се, че текущите и бившите пушачи имали много изтънявания на участъците от кората на мозъка, за разлика от тези, които въобще не са пушели.

Тези, които са спрели цигарите, частично възстановили нормалната дебелина на кората. Но тези, които спрели да пушат след повече от 25 години, имали по-тънки участъци от кората.

Следва да се отбележи, че от всички тези проблеми човек може да се избави, като просто се опита да се откаже от този вреден навик, но на повечето хора досега не им достигат възможности, за да започнат да водят здравословен начин на живот, макар и с тези стремежи не трябва да се прекалява, защото прекалените ограничения в храненето могат напълно да разрушат човешката личност.

И с опитите за започване на здравословен начин на живот трябва да се подходи, като се спазва принципът на умереност, който е задължителен за всички сфери на живота – и за работата, и за семейството, за начина на хранене, и за спорта.

В процеса на отказа от тютюнопушенето сериозна роля множеството митове и стереотипи свързани с последствията от отказа от тютюнопушенето.

Например много хора смятат, че след като спрат цигарите ще напълнеят, но учените са доказали, че именно тютюнопушенето е причина за отлагането на висцерални мазнини в областта на талията, които се свързват с развитието на редица заболявания на нашето съвремие като диабет и такива на сърдечно-съдовата система.

Но този мит за качването на килограми и отказът от цигари е верен, доколкото човек компенсира стреса, на който е подложен, когато се бори с навика, изяждайки по-големи количества храна.