Казват, че лудите и пияните Господ ги пази.

И има нещо вярно - виждали сте безброй пъти паднали на улицата пияници, които нито са ударени, нито са си счупили някой крайник. Те просто стават, поотупват се и продължават по пътя си, без да изпитват болка.

За този феномен вече има и научно обяснение. Оказва се, че при пациентите с травми шансът да получат увреждания на сърцето и бъбреците е няколко пъти по-малък, ако преди това са пили, особено ако нивото на алкохол в кръвта им е драстично повишено.

До този неочакван извод са стигнали учените от Университета на Илинойс.

"Оказва се, че алкохолната интоксикация предпазва пациентите от травми, тя, изглежда, има някакъв защитен ефект", казва Ли Фридман, автор на изследването. "Но ние не можем да разберем напълно причините, в които се корени този феномен", добавя той.

За да разнищи внимателно как така пияните са по-рядко жертва на травми, Фридман е проучил кои са най-честите усложнения, от които хората с травми обикновено умират в болницата. То е проследил и нивото на алкохол в кръвта на всички пострадали пациенти.

Според получените данни от едно по-ранно изследване, около 64 на сто от всички посттравматични летални изходи се дължат на някакво медицинско усложнение.

В изследването на Фридман са били включени резултатите на 85 000 пациенти с травми, които са били анализирани и за нивото на алкохол в кръвта.

Учените са събрали данните от травматологичните отделение в болниците на щата Илинойс за период от 10 години.

Децата до 16-годишна възраст, както и хора с повърхностни рани и изгаряния, не са били включени в изследването. Средно, нивото на алкохол в кръвта на проучваните пациенти, е варирало от 0 до 0,5 на сто.

Според американските стандарти 0,5% е количество, което застрашава живота на човека, то превишава около шест пъти разрешената норма в Съединените американски щати.

3,2% от пациентите, включени в изследването, са починали. Смъртността била значително завишена сред тези, при които са били диагностицирани посттравматични усложнения - поне едно при 43,2% от починалите.

В същото време, наличието на алкохол в кръвта се оказало свързано с по-малкия риск от развитие на усложнения. При тези пациенти, усложненията, свързани със сърдечно-съдовата система, са били засечени 23,5 на сто по-малко, а усложнения, свързани с бъбреците - по-малко от 30 на сто.

"Макар алкохолът достатъчно бързо да се абсорбира в кръвта, защитният ефект от него се съхранява значително по-дълго", смята Фридман.

Той, също така, отбелязва, че не е съвсем ясно, дали защитният ефект от алкохола се появява веднага след получаването на травмата, когато алкохолът все още присъства в кръвта, или пък защитата е обусловена от продуктите на неговия обмен, както и на реакциите на организма към самия алкохол и конкретната травма.

"При всички случаи нашите данни показват намален риск от усложнения на сърцето и бъбреците, но е необходимо да проведем още много изследвания, за да разберем на какво точно се дължи този защитен механизъм", казва Фридман.

И предупреждава, че казаното от него не означава, че е добре да пием алкохол над приетите норми, защото вредното въздействие на спиртните напитки е отдавна известно.