Жените си увеличават гърдите вече повече от половин век с помощта на пластичната хирургия.За това време не би трябвало да са останали никакви неясноти, заблуди и необосновани страхове относно последствията на процедурата и нейното влияние върху функцията на гърдите. Но има и не съвсем понятни моменти, заблуди и митове.

Какви са най-разпространените въпроси, свързани с мамопластиката и за това, за което природата е дарила жените с гърдите, за кърмене?

Пластична хирургия и красота на женските гърди

Бюстът е един от най-важните елементи на женствения образ за всяка девойка, така е било почти винаги и остава така до сега. За красиви се смятат високи, стегнати гърди с изразителен размер, макар и не всички да се съгласни с общоприетите мерки.

Но природата не е надарила всички дами с „правилни” от естетична гледна точка гърди. За еволюцията външният вид има вторично значение. Най-важна е тяхната функционалност.

Гърдите трябва да са способни да осигуряват достатъчно мляко на детето. Размерите и формата съвсем не са важни за природата.

От значение са за самите жени, които желаят да бъдат не просто кърмачки, а красиви кърмещи майки или да не станат такива изобщо, а просто да бъдат красиви. И не някога в бъдещето, а днес, сега.

Затова ако не харесват формата и размерите на гърдите, жените отиват в клиника по пластична хирургия, за да подобрят това, с което природата ги е надарила.

Кърмене със силиконови гърди – допустимо ли е

Съвременните импланти са от силикон, от който се правят много други неща, включително и детски биберони. Този материал е дълготраен, устойчив и безопасен.

Освен това силиконът не попада нито в кръвта на жената, нито в млякото. Дори ако целостта на импланта се наруши, силиконът не се разтича.

Във всеки случай не влиза в контакт с млечните жлези, тъй като е разположен под тях или още по-дълбоко: под гръдния мускул.

Влияе ли силиконът в гърдите на кърменето

Ако се планира бременност и кърмене, имплантите е по-добре да се поставят чрез разрези в гърдите и областта под мускулите, но не и около ареолите.

В последния случай е голяма вероятността да бъдат увредени не само млечните протоци, но и инервацията на зърното, стига се до нарушение на лактацията при кърмене. Това се отнася за образуването на „задно” мляко, което е по-хранително и с по-висока масленост.

При извършване на операция чрез разрез в субмамарната гънка – под гърдите или в подмишниците лактацията не се възпрепятства.

Увисване на силиконови гърди при бременност и кърмене

Степента на увисване зависи от много фактори, сред които наследственост, наддаване на килограми при бременност, тип кожа и правилна грижа за гърдите, размер на импланта и др.

В много случаи изкуствените гърди изискват корекция след завършване на кърменето, понякога доста сериозна.

Затова се препоръчва все пак мамопластиката да се отложи до времето, когато децата поотраснат. При бременност, раждане и кърмене със силиконови гърди обикновено е необходима повторна хирургична интервенция.  

Корекция на гърдите след кърмене – кога е възможно

Лекари, специалисти по пластична хирургия, препоръчват консултация не по-рано от 6 месеца след спиране на лактацията. За този период гърдата трябва да се върне напълно към нормите и обичайните си размери и форми.

Бременност след поставяне на силикон в гърдите

Ако в близко време не се планира бременност, може да се направи мамопластика. Младата жена не трябва да губи време, за да се наслади на своята красота, преди да стане майка. 

Но трябва да се има предвид, че в рамките на година след интервенцията е необходима сериозна контрацепция. Бременност по-рано от година след поставяне на импланти в гърдите не се препоръчва.

Жените, готови да станат майки, е по-добре да отложат мамопластиката до завършване на бременността и кърменето. Причината е, че нито един специалист не може с точност да прогнозира изменението на гърдите по време на бременност и кърмене.