Какво представлява ужилването от оси и пчели?

Макар и в България да можете да бъдете ухапани и ужилени от много насекоми, то най-голяма е вероятността ужилването от оса, стършел, пчела, търтей и оса да ви докара доста сериозни проблеми със здравето  и дори да се наложи да потърсите медицинска помощ.

Тези насекоми са от разред Хименоптера и затова понякога ужилванията от се наричат хименоптера ужилвания.

Много от тези видове живеят в колонии и затова ако човек бъде ухапан от един представител на този разред, то вероятността да бъде ухапан и от други от колонията, е доста голяма.

Какви са симптомите от ужилване?

Сериозността на ужилването се определя от редица фактори като в коя област на тялото е ужилването, броя на ужилванията и от това дали жертвата има алергия към ужилвания на определен вид насекоми. Повечето хора нямат алергии към ужилвания от пчели и оси.

Клиничните симптоми са разделени на две категории:

Реакции на кожата около мястото на ужилването:

 • Възможно е да се появи веднага след ужилването, зачервяване, подуване и сърбеж на мястото, където е станало ужилването.
 • Локалната реакция може да се разпространи и да обхване по-голяма област от кожата около мястото на ужилването в рамките на около 12-36 часа след ужилването.
 • Възможно е да се появи и бактериална инфекция на кожата в мястото на ужилването,  също в 12-36 часа от ужилването, макар че това е необичайно и се случва в много редки случаи.

Системни реакции – поява на симптоми в други части на тялото, които са далече от мястото на ужилването:

 • Уртикария – сърбящи подутини по кожата и сърбеж по цялото тяло;
 • Подуване на устата или на гърлото;
 • Хрипове, затруднения при дишане и недостиг на въздух;
 • Гадене, повръщане и болка в гърдите, слабост и прималяване;
 • При по-сериозни случаи може жертвата да загуби съзнание и дори да настъпи смърт.

Ужилване от оси и пчели - лечение

При повечето от случаите, когато ужиленият няма алергия към ужилване, не се нуждае от нищо повече, освен оказване на първа помощ в домашна обстановка.

 • Избягвайте бъдещи ужилвания като носите по-плътни дрехи, когато ходите в зони, където има повече пчели и оси – използвайте и репелент против насекоми.
 • При ужилване от пчела отстранете незабавно жилото от кожата като някои лекари споделят, че това може да бъде направено с кредитна или дебитни карти, с която се оказва натиск върху кожата на мястото, където е жилото.
 • Можете да сложите лед на мястото на ужилването и така ще си осигурите временно облекчение. Ледът да се държи най-много 20 минути за всеки един час. Трябва да поставите и плат между леда и кожата, за да я предпазите от измръзване.
 • Ако прецените, че е необходимо можете да приемате и болкоуспокояващи за облекчаване на болката.
 • Измийте обилно с вода и сапун мястото на ужилването
 • Ако през последните повече от 10 години не сте се ваксинирали против тетанус е добре в следващите няколко дни след ухапването да си го направите.
 • Ако преди сте били ужилвани от оси или пчели и сте направили алергична реакция след ужилването, веднага след ужилването потърсете медицинска помощ.

Как да се предпазим?

Предпазването от ужилване на насекоми е важно не само за нашето удобство, но и за нашето здраве.

Въпреки че не съществува сигурен начин да се гарантира, че няма да бъдете ужилени, съществуват някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска си.

Важно е да бъдете информирани за насекомите, които са характерни за вашия район и сезон. Например, ако знаете, че в даден период на годината има повече активност на определени видове насекоми, може да бъдете по-внимателни, когато сте на открито.

Избягването на места, където има гнезда и кошери на пчели и оси, е ключово. Също така, бъдете внимателни около отпадъци, хранителни остатъци и сладки течности, които могат да привлекат насекомите.

Ако разполагате с двор, редовното обработване на тревните площи и подрязването на тревата може да намали насекомите, които се скриват и размножават там.

Инвестирането в растения, които не привличат твърде много насекоми, също може да бъде полезно.

Носенето на дълги панталони и ризи с дълъг ръкав може да създаде бариера между кожата ви и насекомите. Избягвайте ярко оцветени дрехи и предпочетете светли и нежни цветове, които по-малко привличат насекомите.

Наличието на репеленти против насекоми може да бъде полезно, особено когато сте на места с по-голяма вероятност да се срещнете с тях. Следвайте инструкциите на продукта и нанасяйте го внимателно върху изложените участъци от кожата.

Ако насекомо ви атакува или се приближи, най-добре е да останете спокойни и да се отдалечите бавно и без рязки движения. Бързите и агресивни движения могат да ги направят по-раздразнени и да предизвикат ужилване.

Препоръчително е да научите повече за насекомите във вашата местност и за това как да разпознавате агресивно поведение.

Знанието за първа помощ при ужилване е също важно, включително как да извадите жила и как да облекчите симптомите.

Накратко, предпазването от ужилване на насекоми изисква внимание, информираност и предприемане на подходящи мерки за предоставяне на сигурна среда за себе си.

Независимо от това, изживяването на природата и на открито пространство може да бъде изключително обогатяващо, а с правилните предпазни мерки рисковете могат да бъдат сведени до минимум.

Ужилването от оси и пчели може да се окаже изключително неприятно, особено ако сте алергични и действате непредпазливо спрямо насекомите.

В случай че попаднете на гнездо в близост до вашия дом, е най-добре да се консултирате със специализирани пчелари, които знаят как да премахнат въпросното гнездо, без да има риск за вас и вашето здраве, както и за здравето на вашите близки.