Какво представлява акнето?

Акне е червен, дразнещ, кожен обрив, което е най-характерен при хората , които преминават през пубертета. То обаче може да възникне във всяка възраст.

Типичното акне засяга кожата на лицето, гърдите и гърба и по-рядко на шията и горната част на ръцете на подрастващите и младите хора.

Акнето обикновено се появява в период на драматични и физически промени, свързани с развитието на човешкото тяло и личност.

То може да предизвика социална изолация и дори депресия. Ако не се лекува, по-сериозен обрив може да доведе до обезобразяване и белези, които трудно биха могли да бъдат заличени.

Съществуват няколко мита за акнето:

Няма единствен "виновник" за акнето, и то не може да бъде изцяло отнесено на лоша хигиена или определена храна.

Почистването на кожата е важно, но прекалено интензивното и натрапчиво почистване може дори да увеличи риска от възпаление и зачервяване на кожата. Това може дразни кожата и да допринесе за по-сериозни прояви на акне.

Също така, научните изследвания не подкрепят обвързването на конкретни храни, като шоколад или мазнини, с появата на акне.

Вместо това, влиянието на храната върху акнето може да бъде индивидуално и зависи от фактори като генетика, общо здравословно състояние и хормонални промени.

За да се справим с акнето по ефективен начин, е важно да се консултираме с дерматолог или друг медицински специалист. Те могат да предоставят индивидуални насоки и лечение, които да са подходящи за конкретния случай.

Разбирането на фактите относно акнето и отхвърлянето на митовете помагат да се поддържа правилна грижа за кожата и да се избегне ненужната фрустрация.

Какви са причините за акне?

Няколко са причините за акнето и основната е анормалното развитие на клетките вътре в косменитефоликули на малките косъмче по кожата на цялото ни тяло, което води до запушване и поява на черни точки – комедони.

Запушването възпрепятства нормалния растеж на косъмчетата и на кожните клетки и секретът от мастните жлези не може да се оттича свободно, в резултат на това космениятфоликул е възможно и да се разкъса.

От разкъсаният косменфоликул изтича мастния секрет – себум от мастните жлези и заедно с него и мъртвите кожни клетки и това предизвиква дразнене и възпаление на околната кожа.

Анормалното развитие на клетките се благоприятства от бактерия, която живее вътре в косменияфоликул и отделя вещества, които причиняват дразнене и възпаление на кожата. Тази бактерия произвежда вещества, които причиняват дразнене и възпаление.

Някои хормони като например андрогените са също фактор, който благоприятства появата на акне.

Андрогените са мъжки хормони, които се съдържат в кръвта на мъжете и жените, но нивата им са по-високи при мъжете.

Андрогените предизвикват уголемяване на мастните жлези в кожата и карат тези жлези да увеличат производството на себум.

Секрецията на андрогените се увеличава през пубертета и това увеличаване допринася за появата на акне.

Лечение на акне

Лечението на акне е процес, изискващ внимание, търпение и последователност. Основната стъпка в грижата за кожата при акне е правилното почистване.

Препоръчително е да измивате лицето си веднъж или два пъти дневно с подходящ сапун или почистващ продукт.

Това помага да се отстрани излишната мазнина, замърсяванията и гримът, които могат да запушат порите и да допринесат за появата на акне.

Важно е да не търкате кожата си с агресивни абразиви, тъй като това може да доведе до допълнително раздразнение и увеличаване на възпалението.

В съчетание с правилното почистване могат да бъдат използвани различни козметични продукти, които подпомагат лечението на акнето.

Изборът на подходящ продукт е важен и е добре преди да го използвате да се консултирате с дерматолог или да прочетете внимателно листовката към продукта.

В много случаи, тези продукти не само спомагат за лечението на съществуващото акне, но и предпазват от появата на нови пъпки, като регулират излишната мазнина и намаляват възпалението.

Някои продукти за лечение на акне са предназначени за външно приложение, като гелове, кремове и лосиони.

Те често съдържат активни съставки като салицилова киселина, бензоил пероксид или ретиноиди, които помагат да се отстранят мъртвите клетки на кожата, да се разчистят порите и да се намали броят на акнето пъпки.

В допълнение, има и хомеопатични лекарства под формата на таблетки, които също могат да бъдат използвани като допълнителна опция за лечение на акне.

Тези таблетки съдържат природни съставки и се счита, че регулират хормоналния баланс и имунната система, които могат да играят роля в развитието на акне.

Когато избирате гримове при наличие на акне, е важно да се предпочитат продукти на водна основа. Те са по-малко вероятно да запушват порите и да допринасят за появата на нови пъпки.

При избора на грим, винаги проверявайте съставките и избягвайте продуктите, които съдържат мазнини или съставки, които могат да предизвикат алергични реакции.

Много е важно да не се опитвате да манипулирате лезиите от акнето – гнойните пъпки, защото така замърсявате зоната около пъпката и акнето става още повече.

Не забравяйте, че резултатите от лечението на акне могат да отнемат време и е важно да бъдете търпеливи.

Ако забележите някакви неблагоприятни реакции или усещате, че определен продукт не ви подхожда, най-добре е да се консултирате със специалист - дерматолог, който да ви предостави индивидуализиран съвет и насоки за оптималното лечение на акнето.