Какво представлява акнето?

Акне е червен, дразнещ, кожен обрив, което е най-характерен при хората , които преминават през пубертета. То обаче може да възникне във всяка възраст. Типичното акне засяга кожата на лицето, гърдите и гърба и по-рядко на шията и горната част на ръцете на подрастващите и младите хора.

Акнето обикновено се появява в период на драматични и физически промени, свързани с развитието на човешкото тяло и личност. То може да предизвика социална изолация и дори депресия. Ако не се лекува, по-сериозен обрив може да доведе до обезобразяване и белези, които трудно биха могли да бъдат заличени.

Съществуват няколко мита за акнето:

  • Акнето не се причинява от лошо хигиена и нередовно почистване на кожата. С други думи акнето не е резултат от натрупана мръсотия върху кожата и порите. Твърде педантичното и постоянното почистване на кожата може да влоши акнето.
  • Акнето не е резултат от яденето на бързи храни като шоколад или храни с високо съдържание на мазнини.

Какви са причините за акне?

Няколко са причините за акнето и основната е анормалното развитие на клетките вътре в косменитефоликули на малките косъмче по кожата на цялото ни тяло, което води до запушване и поява на черни точки – комедони. Запушването възпрепятства нормалния растеж на косъмчетата и на кожните клетки и секретът от мастните жлези не може да се оттича свободно, в резултат на това космениятфоликул е възможно и да се разкъса.

От разкъсаният косменфоликул изтича мастния секрет – себум от мастните жлези и заедно с него и мъртвите кожни клетки и това предизвиква дразнене и възпаление на околната кожа. Анормалното развитие на клетките се благоприятства от бактерия, която живее вътре в косменияфоликул и отделя вещества, които причиняват дразнене и възпаление на кожата. Тази бактерия произвежда вещества, които причиняват дразнене и възпаление.

Някои хормони като например андрогените са също фактор, който благоприятства появата на акне. Андрогените са мъжки хормони, които се съдържат в кръвта на мъжете и жените, но нивата им са по-високи при мъжете. Андрогените предизвикват уголемяване на мастните жлези в кожата и карат тези жлези да увеличат производството на себум. Секрецията на андрогените се увеличава през пубертета и това увеличаване допринася за появата на акне.

Лечение на акне

  • Трябва да се къпете веднъж или два пъти дневно със сапун,като измивайте старателно кожата си, за да отстраните излишната мазнина от кожата. Не търкайте тялото с абразиви, защото така ще раздразните кожата си и ще влошите състоянието на акнето.
  • Предлагат се най-различни козметични продукти за лечение на акне, но повечето от тях не спомагат за лечението на съществуващото акне, а предпазват от появата на нови пъпки. Препоръчително е много добре да четете листовката преди да започнете да използвате даден продукт за лечение на акне. Повечето от продуктите против акне са за външно приложение, но се предлагат и няколко хомеопатични лекарства под формата на таблетки.
  • При акне трябва гримовете, които използвате да са на водна основа и когато си избирате гримове е най-добре да се уверите, като прочетете какво съдържанието на продукта, че той е на водна основа.
  • Трябва да имате предвид, че някои козметични продукти могат да влошат акнето. Избирайте гримове и козметика на което е указано, че не предизвикват комедони.

Много е важно да не се опитвате да манипулирате лезиите от акнето – гнойните пъпки, защото така замърсявате зоната около пъпката и акнето става още повече.