„Открито“ е първото лекарство за … напълно здрави хора. Защо е необходим изобщо такъв препарат?

Допинг за мозъка

Учените потвърждават, че подобрява способностите за съсредоточаване, спомага за по-бързото решаване на сложни тестове, като това доставя удоволствие.

И дори пробужда творческите способности. Освен това препаратът е практически безопасен, страничните му ефекти за редки и леки. В действителност до появата на този препарат са съществували още няколко допинга за мозъка.

Но учените не били сигурни в тяхната безопасност.

Какви е този допинг за мозъка и на кой е нужен той? Обикновено се използва от хора, които се подлагат на големи умствени натоварвания.

Обикновено това е свързано с обучение или извършване на някакви интелектуални дейности.

„Подобни препарати не са немалко и притежават множество различни ефекти, въздействайки върху централната нервна система. С това е свързано и тяхното лечебно действие“ – коментират лекари невролози.

Първоначално такива лекарства са се използвали за лечение на заболявания, но сега се прилагат и върху относително здрави хора, изпитващи големи натоварвания върху централната нервна система.

На деца обикновено се назначават с цел коригиране на понижената им способност да възприемат информация. Да реши необходими ли са на детето или на възрастния такива лекарства е длъжен лекар. Той ще подбере оптимално средство и правилна схема на лечение.

Спорове около лекарствата за здрави отдавна се водят сред лекарите.

Във Великобритания, дори е базирана влиятелна група от международни лобисти, мечтаещи да поставят целия свят на фармацевтични „колела“. Те твърдят, че това е неизбежното бъдеще на човечеството.

С тяхна помощ хората ще повишат интелекта си, ефективно ще се отпускат, по-добре ще се наспиват, целенасочено ще променят настроението си – с какво в такъв случай тези препарати ще се отличават от наркотиците, е трудно да се разбере.

Първият опит да се тества общественото мнение що се отнася до пускането на такива лекарства на пазара е била предприета още през 2008-ма година.

Тогава най-известното научно списание Nature пуснало на интернет страницата си шеговито проучване под формата на комикс – за това колко често неговите читатели пият „допинг за мозъка“. 20% от 1400 анкетирани признали, че приемат такива.

Но потенциално за масовото използване на такива препарати били 80%. И най-изненадващото е, че 69% били съгласни да ги приемат, дори ако биха навредили на здравето им.

Повечето били готови да ги дават и на своите деца, при условие че и техните съученици ги приемат. А защо моето дете е необходимо да се представя по-зле в училище, при положение че неговите връстници приемат „умни таблетки“?

Още в СССР партийните босове приемали специални таблетки, за да не се напиват на официалните мероприятия, разказват български специалисти по заболявания на черния дроб.

Но тяхното широко използване се е ограничавало, поради множеството им странични ефекти. Напълно е разбираемо, те да се приемат от представителите на специалните служби.

Но защо му е на обикновения човек да ги пие. Лекарите предупреждават, че това е опасно, тъй като се предполага силно предозиране с алкохолните напитки и в резултат токсично увреждане на черния дроб и панкреаса.

Ще успеем ли да се въздържим от такива фармацевтични съблазни, макар и те да ни правят по-добри и по-умни?

Спортистите не успяха и прекратяват употребата на допинг само под страх от дисквалификация и край на кариерата.