Лесни съвети как да планирате здравословна диета и да се придържате към нея

Здравословното хранене не означава стриктни ограничения от храна, да бъдете нереалистично слаби или да се лишавате от неща, които обичате. Да се храните здравословно означава да се чувствате страхотно, да имате повече енергия, да подобрите външния си вид и да стабилизирате настроението си. Ако сте изморени от всички противоречащи си съвети за диети и храни, не сте единствени. Но прилагайки тези прости съвети, можете да се отървете от объркването и да си създадете вкусен, разнообразен и здравословен режим, който е добър за духа и тялото.

Съвет за здравословно хранене 1: Настройте се за успех

Мислете за планирането на здравословна диета като брой от малки лесно постижими стъпки – като да добавите салата към ястието си веднъж на ден – вместо като една голяма драстична промяна.

  • Приготвяйте повечето от ястията си. Да сготвите храната си вкъщи може да ви помогне да поемете отговорност за това с какво се храните и да упражнявате значително по-добър контрол какво точно приемате като храна.
  • Опростявайте. Вместо да се тревожите прекалено много за калориите, мислете за диетата си в цветове, разнообразие и свежест. Опитвайте да избягвате пакетирани храни и полуфабрикати.
  • Четете етикетите. Важно е да сте наясно какво има в храната ви, тъй като производителите често крият големи количества захар и сол в пакетираните храни, макар и да твърдят, че продуктът е здравословен.
  • Пийте много вода. Водата помага на организма ни да се отърве от отпадъчни продукти и токсини, а много хора остават дехидратирани, което води до умора, ниски енергийни нива и главоболие.

 

Съвет за здравословно хранене 2: Умереността е ключът

Ключът за всяка здравословна диета е умереността. Тоест да ядете толкова храна, колкото тялото ви има нужда. Умереност означава и баланс – нуждаем се от баланс на карбохидрати, протеин, фибри, мазнини и минерали, които да поддържат здраво тяло.

  • Опитайте да не мислите за някои храни като за „забранени”. Когато си забранявате някакви храни или групи храни, е нормално желанието ви да ги ядете да е по-голямо, а ако се отдадете на изкушението, ще го усещате като провал. Като за начало намалете порциите на нездравословните храни и не ги яжте много често.
  • Хранете се с другите, когато е възможно. Заедно с емоционалните предимства, това ще помогне да изградите здравословни навици у децата ви. А да се храните пред телевизора или компютъра води до безсмислено преяждане.

 

Съвет за здравословно хранене 3: Заредете се с разнообразни плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са нискокалорийни и наситени с хранителни вещества, което означава, че са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Фокусирайте се върху това да приемате дневния минимум, който се равнява на половин чаша сурови плодове или зеленчуци пет пъти на ден.

Опитайте да ядете дъга от плодове и зеленчуци – по-тъмните цветове съдържат по-високи концентрации витамини, минерали и антиоксиданти.

Съвет за здравословно хранене 4: Яжте повече въглехидрати и пълнозърнести семена

Изберете източници на здравословни карбохидрати и фибри, особено пълнозърнестите семена, за да сте заредени с енергия по-дълго време. Пълнозърнестите семена са богати на фитохимикали и антиоксиданти, които предпазват от коронарна болест на сърцето, някои типове рак и диабет.

Кои са здравословните и нездравословните въглехидрати?

Здравословните (или още добрите) въглехидрати включват пълнозърнести семена, грах, плодове и зеленчуци. Тези въглехидрати се усвояват бавно, помагат да се чувствате сити по-дълго време и поддържат нивата на захарта и инсулина стабилни.

Нездравословните (или лошите) въглехидрати са храни като бялото брашно, рафинирана захар и бял ориз, които са били лишени от триците, фибрите и хранителните вещества. Те се храносмилат бързо и водят до покачване на кръвната захар и енергията.