Ако усещате, че нямате повече сили, за ободряване и зареждане с енергия, помагат няколко лесни за изпълнение съвети.

На ум не ни идват нови идеи. Всяка работна задача отнема колосално много време и сили. Дори лесните решения изискват много трудности. Най-малката неприятност ни вади от равновесие.

Ако са ви познати такива ситуации, е възможно да сте се сблъсквали с умствено изтощение.

Как да го разпознаем и какво да правим, за да се справим

Какво е това ментално изтощение и защо възниква

Това е силна емоционална и интелектуална умора, заради която човек не може нормално да функционира и се чувства слаб и потиснат. Физическите сили, които са ни необходими да работим, да отделяме време на семейството и за развлечения, сякаш вече ги няма.

Менталното изтощение може да един от признаците на емоционалното прегаряне или т.нар. бърнаут синдром.

Появява се, поради високото натоварване, стрес, проблеми в работата и в личния живот. Менталното изтощение често е и вследствие на депресии, хронични заболявания, безсъние.

Понякога това състояние възниква, когато в живота на човек, принципно всичко е наред, но са му са се натрупали много задачи, които изискват неговото внимание и усилия, и няма време да си отдъхне и да си почине, за да се възстанови.

Впоследствие човек попада в затворен кръг – започват да не му стигат силите да се справи с ежедневните задачи, те се натрупват, притискат го, той се опитва да се измъкне от лавината със задачи, което пък го изтощава и натоварва още повече.

Как да разберем, че сме стигнали до ментално изтощение

Няколко са признаците:

 • Бързо уморяване;
 • Лесно раздразнение;
 • Всяка дреболия може да ни разстрои;
 • Често закъснявате и нищо не успявате да свършите;
 • Дълго не можете да започнете изпълнението на дадена задача, отлагате;
 • Постоянно се чувствате потиснати;
 • Дори елементарните неща трудно ви се получават, предизвикват страх и паника;
 • Страдате от безсъние или обратното, спите много;
 • Песимистично гледате на бъдещето;
 • Избягвате отговорности, трудно ви е да вземете решение;
 • Трудно се съсредоточавате.

Как да преодолеем умственото изтощение

Най-очевидното  едновременно трудно решение е да направим пауза, и да си починем. Да отложим част от нещата, а останалото да делегираме , да си пуснем молба за отпуск, за да се наспим както трябва и поне за няколко дни да сменим обстановката.

Това обаче невинаги е възможно. Затова и психолозите препоръчват още няколко действия, които поне малко ще облекчат състоянието ви.

Изключване на част от сетивните органи

Голямото сензорно натоварване – светлина, звук, разговори, тактилни усещания, всичко това може силно да ни изтощи. Опитайте да изключите част от дразнителите и да прекарате поне няколко минути на тишина и на тъмнина. Изключвайте телевизора, ако не го гледате, не оставяйте музика, слагайте слушалки, когато пътувате в обществен транспорт.

Това не е радикално решение на проблема, но този подход може поне в малка степен да намали общата умора и раздразнителност.

По-малко решения

Важните решения могат да се отложат с поне няколко седмици, не толкова съществените ограничете до колкото е възможно – на обяд яжте едно и също всеки ден, поръчвайте си един сорт кафе, за работа преминавайте по един и същ маршрут. Предварително си подгответе няколко комплекта с дрехи, за да не се налага сутрин да избирате какво да сложите.

Необходимостта да се вземат, дори и толкова незначителни решения може да подейства доста изморително.

Гледайте към растения

Изследователи от Университета на Мелбърн провеждат малък експеримент. Участниците в него гледали в прозореца към съседния покрив, на който била разположена малка градина.

Тестовете показват, че дори след 40-секундни наблюдения участниците ставали по-съсредоточени и правели по-малко грешки по време на обучение през деня.

Авторът на експеримента смята, че съзерцанието на природата ни помага да се съсредоточим и да запазим работното настроение.

От време на време поглеждайте към прозореца, особено ако оттам се открива живописна гледка, излизайте да поразхождате из двора или в съседната горичка или парк.