Кърмата е с множество полезни свойства, сред които и защитни. Укрепва имунната система на бебето и съдържа не само майчините антитела, но и тези, които са нужни на детето в настоящия момент.

И много майки смятат, че в този случай инфекции не застрашават мъника. Това, за съжаление, не е истина.

Провокаторите на вирусни или бактериални инфекции могат да се предават както при контакт с кърмата, така и при съприкосновение на майката с детето, например, при грип или друго остро вирусно заболяване.

В този случай експертите препоръчват внимателно да се прави оценка на риска от заразяване и ползата от антителата, като се прави избор както в полза на продължаване на кърменето както при остра вирусна инфекция, преминаване към изцеждане на кърма, или пълно прекратяване на кърменето.

С какво може да се зарази бебето от мама

Какви инфекции могат да се предават при кърмене

При кърмене могат да се предават множество инфекции – и тези, които се разпространяват по въздушно-капков или по контактен път – източник на заразяване могат да бъдат и други членове на семейството, не е задължително майката, и тези, които могат да проникнат само в кърмата, но не са опасни при битови контакти.

От разпространените заболявания сред малките деца от майките могат да се предават:

  • Вируси, провокиращи грип, морбили, рубеола, чревен грип, а също и хепатити, ХИВ;
  • Бактерии, които предизвикват ангина, бронхит, чревни инфекции и прочие патологии с бактериална природа;
  • Гъби, причина за кандидоза – най-честият случай е млечница на зърната на мама и симптоми в устата на детето, белодробни възпаления, кожни и други инфекции;
  • Паразити както тези, които обитават кожата или в нейните слоеве, така и чревни.

Повечето от тези провокатори на инфекции могат да се предават и при хранене с адаптирано мляко като последствие от контакта на майка с бебе. Но има и такива, които се предават само чрез млякото.

Какви болести се предават с кърмата

При редица тежки инфекциозни заболявания се налага преустановяване или изобщо да не се започва кърмене, макар и в някои случаи лекарят може да препоръча кърмата да се стерилизира и така да се дава на детето.

Провокаторите на кои болести проникват в кърмата?

Стрептококи от група В

Стрептококите от група В се откриват при повечето жени като част от чревната и влагалищната флора. Не се заразяват обаче всички деца обикновено инфекцията се открива само в един от 3 случая, като се предава по време на естествено раждане или с кърмата.

Тази бактерия може да предизвика различни заболявания и най-често е причина за възпаление на носоглътката – бактериална простуда, ангина, но може да предизвика и увреждане на обвивките на главния мозък, явявайки се основен провокатор на менингит при малки деца.

Учените от Кралския колеж в Лондон в рамките на ново проучване обръщат внимание, че в кърмата на някои жени се съдържа въглехидрат, който може да предпази новороденото от стрептококи от група В.

Причината за появата на това специално вещество в млякото само при отделни малки за сега не е известна, но неговото отделяне може би дава надежда, че съвсем скоро може да започне производството на подобна добавка за защита на деца от опасния за тях менингит.

Анализът на бактериалните посевки на кърмата може да открие множество микроорганизми, които да са плашещи за младите майки. Но експертите твърдят, че в повечето случаи тези бактерии се отнасят към нормалната кожна флора и не представляват опасност, ако детето е здраво.

Освен това в прясната кърма има специални антибактериални вещества, забавящи размножаването на бактериите.

Преустановяване на кърменето заради стрептококи от група В може да се наложи само в случай на високи концентрации в кърмата, недоносване или болести на новороденото.  В такава ситуация може да се проведе пастьоризация на млякото за унищожаване на провокаторите или пък преминаване към изкуствено хранене за детето.

Цитомегаловирус

Още една доста разпространена инфекция у нас, според различни данни, с цитомегаловирус са запознати от 73% до 98% от възрастните. Важно е да знаем, че откриването на антитела IgG в кръвта в абсолютния брой от случаите указва за наличие на провокатора на инфекцията в организма.

Добрата новина е, че при тази инфекция кърменето не трябва да се спира. Цитомегаловирусът се смята за опасен само, ако детето е родено дълбоко недоносено.