Ако майката на Ричард Брансън не беше обсебена от идеята да възпита от сина си гений-министър, едва той би получил световна известност като най-импозантния милиардер.

А ако бащата на Карлос Слим не беше научил сина си на щедрост, то човечеството нямаше почти нищо за индианците от племето майа, от което произхожда и народът на маите.

В настоящата статия ние събрахме няколко урока на родители на известни милиардери, които помогнали на своите деца да попаднат в класациите на Forbes и да получат световна известност.

Ричард Брансън

Кой е той – основател на корпорацията Virgin Group, състояние – $4.9 млрд.;

Урокът на родители – не се бой от трудностите

„Веднъж, когато бях на 4 години, майка ми спря колата на няколко мили преди нашия дом и ми каза, че сега аз съм длъжен сам да намеря пътя за дома през полето“, - пише Брансън в една от своите книги.

Тъй като това му било поднесено като игра, той много се зарадвал от възможността да си поиграе на нея. А с израстването му и задачите ставали по-сложни.

Майка на Брансън го готвела, ако не за министър, то поне за милионер. За най-важно за възпитанието му смятала изграждането на качества като смелост и самостоятелност.

Една сутрин майката на милиардера го събудила и го накарала да се облече. Неговата задача се състояла в това да измине на велосипед 50 мили.

В пълна самота той въртял педалите, после пренощувал у роднини и се върнал у дома на следващия ден, като страшно се гордеел със себе си.

Той бил убеден, че майка му ще го посрещне с радостни викове, но вместо това тя го накарала да отиде да помогне на съседа с цепенето на дървата за огрев.

Карлос Слим

Кой е той – основател на Grupo Carso, състояние $77,1 млрд.

Неговият баща бил ливански емигрант, който след като се замогнал малко от кварталната си бакалия, веднага започнал да издава вестник за ливанските емигранти в Мексико, за да им по-лесно и по-бързо да се адаптират в новите условия.

Целта на живота му била не печеленето на пари, а възможността да помага на другите хора, като се опитал да предаде своя мироглед на децата си.

За това че бащиният урок е бил усвоен от 4-тия от 5-те му деца – Карлос Слим, свидетелства факта, че сега на територията на Мексико всички важни разкопки на маите и на ацтеките се финансират лично от него.

Сергей Брин

Кой е той – основател на Гугъл, състояние 31,8 млрд. долара.

Уроци на родителите – спортувай

Родителите на Брин подходили отговорно към възпитанието на сина си. В САЩ той посещавал начално училище по системата Монтесори.

Допълнително образование момчето получило у дома, където майка и баща му с часове разговаряли за физика, и което е още по-изненадващо – в многобройни спортни клубове.

Роделите му, които били физици по професия изобщо не се бояли, че техният син може ѝ да не тръгне по стъпките им и да предпочете спортната пред научната кариера.

Уорън Бъфет

Кой е той – генерален директор на Berkshire Hathaway, състояние 62 млрд. долара.

Уроци на родителите – търпението се възнаграждава

Бащата на милиардера бил брокер на ценни книжа, затова той обичал много да показва на малкия си син – цифри, акции и прочие ценни книги. Благодарение на бащините уроци, момчето развило удивителна памет за числата.