Уволненията не са рядкост, и далеч невинаги свидетелстват за ниските професионалните качества на служителя.

По различни причини своите работни места ежедневно напускат стотици, успешни, амбициозни, опитни и продуктивни хора.

В тази статия ние ще се съсредоточим върху практични съвети по достойно преодоляване на стреса, предизвикано от загуба на работа.

Какво изпитва човек, когото се уволнили?

Спектърът от емоции на човека, който са изгонили от работа, е трудно да се опише в няколко изречения. Дори ако е очаквал подобно развитие на събитията, неприятната новина все пак става причина за изключително силен стрес.

Обида, ярост, агресия, унес, истерична радост – първата реакция ще зависи от позицията, взаимоотношенията с ръководителя и темперамента:

• Сприхавият тип човек може да влезе в конфликт и бурно да изясни отношенията си;
• Хората с характер тип сангвиници ще се постараят да решат всичко по мирен път;
• Флегматиците обикновено не проявяват силни емоции, но това съвсем не означава, че не изпитват нищо;
• Меланхоличните могат силно да разстроят и дори да си позволят да поплачат;

1. Опит за удържане на първата вълна емоции

Уравновесеността е едно от основните качества на истинските професионалисти, затова ако на човек го уволнят несправедливо, то той не трябва да разпилява силите си за справедлив гняв.

В конфликтите най-често побеждава именно хладният разсъдък, а тези, които най-много се палят рискуват да се окажат в неизгодна светлина.

Човек е необходимо да запази достойнството си и да си отиде с високо вдигната глава и така в бъдеще ще му е приятно да си припомня за това.

2. Мислете за последствията

Уволнението е първата стъпка към новата кариера на човека, и той е длъжен да извлече максимумът от него.

Обикновено на ръководителите действително не им се харесва да уволняват служители, затова то се опитват да организират всичко по възможно най-спокойния начин.

3. Не се смятайте за неудачник

Позитивната настройка е в основата на щастливия живот. Тази банална истина е актуална и по време на уволнение.

Дори ако се загубили в корпоративната борба и сте се лишили от любимата работа, то това не трябва да унищожава самооценката ви и да ви довежда до състояние на депресия.

На първо място животът не е само кариера. На второ, страховете и комплексите само пречат да започнете успешно нова работа. А това задължително ще се случи!

4. Не се съгласявайте на първата попаднала ви работа

Много хора след уволнение бързо се съгласяват на първото попаднало им предложение. Но такава стратегия пречи на човек да осъзнае, че новата работа ще му бъде интересна, което много важно за в бъдеще.

Основното е човек трезво да оцени своя опит и внимателно да проучи новия вакантен пост. Ако условията действително ви привличат, то тогава смело се съгласявайте.

5. Отдъхнете

Непланираният отпуск е отличен повод да освежите съзнанието си, да поставите приоритети, да помислите за живота, да отчетете миналите грешки, да се заемете със самообразоване и да се подготвите за нова крачка в кариерата.

Но не трябва да се увличате по почивката, в противен случай ще загубите бойна готовност.

6. Не се връщайте на старата работа

Понякога уволнените служители след време се връщат на старото място. Но за съжаление такива завръщания обикновено не завършват с нищо добро, тъй като човек започва да се отнася с подозрение към ръководството.