Усложнения на язва - кръвотечение, перфорация
Здравна Енциклопедия

Въпреки наличието ефективни препарати против язва, някои пациенти страдат от усложнения, свързани с язва.

Перфорация на стената на стомаха или на червата и в някои случаи проникване в съседни органи, предизвикващи силна болка и заплаха за живота, кръвотечение, а също и обструкция на пилорния отдел, където стомахът преминава в дванадесетопръстника.

Това са основните усложнения, които може да открие лекар.

В лечението се използват ендоскопски методики, сред които инжекции препарати, а също и хирургична интервенция.

Какви усложнения може да открие лекарят?

При лечение на язвена болест на първо място трябва да се изключат усложнения, които могат да бъдат много сериозни, и техните симптоми изискват незабавно внимание.

Това са черни изпражнения и повръщане – кърваво или напомнящо на утайка от кафе. Опасна остра болка, която може да бъде симптом на перфорация.

Също лекарят е важно да открие повръщане на нехраносмляна или частично смляна храна, намаляване на апетит и необяснимо отслабване.

Кръвотечения в областта на дефекта

Стомашни или чревни кръвотечения възникват при 5-20% от хората с язва.

По-често се срещат при хора с язва на дванадесетопръстника, отколкото на стомаха.

Кръвотечението е най-разпространено усложнение на пептични язви. Заболеваемостта е по-висока при мъже, отколкото при жени.

Леко кръвотечение спонтанно се прекратява в 75-80% от случаите, но приблизително в 25% от случаите е необходима медицинска намеса.

Ендоскопия, при която гъвкава гъба се въвежда през устата или през носния проход, я предпочитан метод за диагностика и лечение на кръвотечения при язвена болест, поради точността и минималната вероятност от усложнения.

Ендоскопията точно идентифицира кръвотеченията при 95% при значително увреждане на горните отдели на храносмилателната система.

Целта на ендоскопската терапия е да се запечатва засегнатия кръвоносен съд и за спиране на кръвотечението.

Това може да постигнато с различни начини.

Кръвотечение в областта на язвата – методи за спиране

Част от ендоскопските методи се използват при лечение с топлинна енергия.

Така например, лазерният лъч може да бъде фокусиран в областта на кървящата язва, като предизвиква бързо нагряване на тъканите, което води до коагулация.

Клиничните изпитвания потвърждават, че кървящата язва, която се подлага на фотокоагулация с помощта на лазер, ефективно се лекува.

Лазерът отстранява кървенето и не засяга околните тъкани.

Важните детайли, които ограничават лазерното лечение, включват поносимост на лазерите и цената на лечението, необходимост от специална подготовка на ендоскопист. Освен това има и чисто технически проблеми, сред които трудност в направлението на лазерния лъч.

Язва с кървене ефективно се лекува с помощта на електрокоагулация. Топлото, генерирано чрез високочестотни токове, може да коагулира или да изгори тъканта.

Термалната електрокоагулация е класическо лечение на кръвотечение при всякакви ситуации, като се започне от язва и се стигне до изгаряне на съдовете при операция.

Инжекции с коагулиращи вещества

В ендоскопско лечение понякога се използват инжекции с химически вещества за коагулация на язви.

Инжекционна терапия, алтернатива на предходните методи, е евтина, проста и широко използвана.

На пациента се въвежда ендоскоп, оборудван със специална, премахваща игла, и съдовете се обработват с един или няколко различни химически вещества.

Комбинация, включваща инжекции и термична обработка, притежава редица позитивни ефекти в терапията на язви.

Инжекцията на препарата с адреналин свива кръвоносните съдове, като се стимулира слепване на тромбоцити, като се намалява кръвообращението и се облекчава термотерапията.

Установено е, че комбинираната терапия е по-ефективна от индивидуалната.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 169

Malchugani.com banner

Редактор