Разширените вени се формират почти незабележимо. Първоначално проблемите с кръвообращението в крайниците са на практика невидими.

След това се появява лека пареща болка в краката, тежест или умора се приписват на дългото ходене на високи токове и други причини.

При по-активно прогресиране на заболяването възникват доста сериозни проблеми с краката, появяват се силни отоци, възли на вените и други неприятни симптоми.

В повечето случаи при напреднал стадий на разширени вени се предлага метод на лечение - лазерна операция.

Съвсем не е вярно, че е достатъчно да се легне на операционната маса и на следващата сутрин да пърхаме като пеперуда.

Всъщност при лечението на разширени вени важна роля играе рехабилитацията след извършена операция.

Какво трябва да се направи след лазерна операция при разширени вени

Възстановяването – повече от важно

Интернет изобилства от информация за съвременното лечение на разширени вени, предимства на съвременните методи.

В интернет трудно може да се намери информация какво трябва да се направи в периода след операцията.

Ако се подцени този толкова важен момент на пълноценната програма за справяне с разширени вени, рисковете от развитие на усложнения се увеличават значително.

Това е възможно да са нагноявания, сериозно възпаление със зачервяване на кожата, повишаване на телесната температура и т.н.

Какво предстои след операция на разширени вени и какви са подводните камъни в този етап?

Първите 2-3 дни е необходимо да се носи компресионен трикотаж, който не трябва да се сваля, дори и при легнало положение.

В следващите дни се разрешава свалянето му за през нощта, но през деня трябва да се носи.

Важно е да се помни, че този трикотаж е лечебен. Необходимо е да запази своите компресионни свойства през целия период след операцията, затова не трябва да се пести от него.

По-добре е да си закупим компресионен трикотаж, произведен от известна марка медицински изделия, отколкото да си имаме проблеми след няколко дни.

Когато евтините модели се разтягат и не могат да осигурят необходимата компресия.

Ако се съмняваме в избора, следва да се консултираме с лекуващия лекар, който подсказва и необходимия клас на компресия на трикотажа, и помага за подбиране на оптималния размер.

Синините са нещо съвсем обичайно след такива операции и ако се появят, не трябва да се плашим, необходимо е да ги мажем с гел, съдържащ хепарин.

Локални болезнени усещания могат да се появяват седмица след операцията. Тези явления не са опасни. В случай на тяхната поява също е необходимо прилагането на местни средства – гелове с нестероидни противовъзпалителни препарати.

Ако кожата в тази област обаче започне да се зачервява, е добре да се съобщи на лекуващия лекар. Възможно е да се наложи допълнение на предписаната схема на лечение.

Наблюдение след операцията – особен специфичен момент.

Важно е всички изменения, протичащи в организма след операцията да се проследяват от лекуващия лекар, който ще изпълни контролните ултразвукови изследвания.

Физическо натоварване и спорт след операция на разширени вени

Обикновените битови натоварвания не са противопоказни, но вдигането на повече от 10 килограма е желателно да се изключи.

Що се отнася до спорта, то мненията и препоръките са различни, но за оптимална се смята лека физическа активност 3-4 седмици след операцията.

Тежки тренировки са възможни не по-рано от 1,5 месеца след интервенция. Посещение на басейн можем да си позволим след около месец.

Едновременно с това е необходимо да се помни, че всеки пациент е индивидуален, приведените препоръки са с обобщен характер, и преди да се предприеме нещо, в което се съмняваме.

Лекарските препоръки следва да изпълняват максимално точно, на своя глава оперираните не е желателно да прекъсват назначените мероприятия по рехабилитация.

Ако не се спазват тези препоръки, има голяма вероятност да се наложи нова операция, при която да се направи опит за отстраняване на последствията от неправилно проведените мероприятия по рехабилитация.