Увиването с найлоново фолио е популярен „домашен“ метод, с помощта на който могат да се свалят няколко излишни килограма. Но толкова ли е ефективен?

Наистина ли увиването с фолио спомага за изгарянето на мастните отлагания или това не е нищо повече от измислица?

Увиването с цел отслабване – популярна козметична процедура, осигуряваща избавянето от няколко излишни килограма. Към настоящия момент съществуват десетки различни способи за увиване, с използването на едни или други вещества и продукти, например екстракт от водорасли, мед, глина, шоколад, кафе и други.

За най-елементарен метод за увиване може да се счита увиването с хранително фолио, което е достъпно и в домашни условия. Ефективен ли е в действителност този метод или е поредната измислица? Нека да разясним по-подробно.

На първо място следва да отбележим, че според диетолози, когато човек желае да отслабне търси възможности, а когато не иска – причини и извинения. И препоръчват да не се губим времето си в търсене на извинения.

Увиване с хранително фолио и обмяната на веществата

Някои хора предполагат, че увиването с фолио ускорява метаболизма поради стимулиране на кръвообращението. Но това не е нищо повече от мит.

Всъщност при увиването с фолио се осъществява преразпределяне на кръвния поток. Кръвоносните съдове от участъка, подложен на увиването се разширяват, което води до приток на по-голямо количество кръв към определени части на тялото.

Същевременно не се увеличава нито силата, нито честотата на сърдечните съкращения и кръвта циркулира с обичайната си скорост.

Увиването спомага за изгарянето на мазнините

То може да бъде ефективно само в борбата с така наречената пълнота от отоци. Обилното отделяне на пот при увиването с фолио води единствено и само до обезводняване на организма, но не и до изгаряне на мастните отлагания.

Много хора предполагат, включително и някои специалисти, че с увиване може да се постигне локално разграждане на мастната тъкан. Но всъщност при отслабване мастните отлагания изтъняват по цялото тяло. Невъзможно е отделно да се намаляват размерите на бедрата, корема или на седалищните части.

В действителност увиването ви помага да се избавите от излишните течности в организма, но нищо повече от това. Освен това, прилагайки този метод човек лесно може да се обезводни, което е изключително опасно за организма, особено когато температурите са над 30 градуса по Целзий.

Въз основа на горепосоченото, не е трудно да се стигне до заключението, че хранителното фолио не е подходящо за справяне с излишните килограми.

Истинското отслабване – намаляване на мастните отлагания е възможно да се постигне само чрез правилен хранителен режим, което предполага съществена промяна на този, който се спазва към момента, и физически натоварвания.

Въпреки това обаче е възможно и комбиниране използването на найлоновото фолио и упражненията. За тази цел увивате частите от тялото, които желаете да оформите и започвате изпълнението на съответните упражнения.

Както бе посочено по-горе при увиване с хранително се стимулира функцията на потните жлези, което се отразява благоприятно и на цялото тяло, тъй като чрез отделената пот се изхвърлят и натрупаните вещества в организма.

Но следва да имате предвид, че ефектът от използването на хранително фолио върху фигурата е до известна степен заблуждаващ, защото той се постига главно за сметка на обезводняването на организма, а не както при здравословното отслабване чрез намаляване на мастните отлагания.