По въпросите на бременността и раждането се появяват все нови изненадващи решения, а някои водят началото си от древността.

Някои бъдещи родители договарят професионален оператор, който да заснеме раждането, други пък ядат плацента.

Трети искат да родят сред природата, ако терминът е през лятото. Някои бъдещи майки са готови да дадат живот на своята рожба на открито и през зимата.

В списъка със странности следва да се добави и принудителното колонизиране на новородените с бактериална флора на влагалището.

Само до преди 3 години подобна практика се определяше като полезна.

Но в навечерието на 10 ноември – Световният ден на науката в името на мира и развитието, Lechenie.bg, разказва защо на кожата на новородените се нанасят вагинални секрети?

Какво може да се направи днес за профилактика на различни болести при деца, родени със секцио?

Колонизиране на бебета с бактериална флора – какво е това

Когато детето премине през родилните пътища на майката, на кожата му попадат бактерии, които населяват майчиното влагалище.

Те се смесват с първородната смазка, а ако детето не се измие веднага, те попадат в устатата му и колонизират червата.

Доказано е, че практиката децата да не се мият 8-12 часа след раждането е полезна за тяхното здраве. Повечето полезни влагалищни бактерии са от полза за бебешката чревна микрофлора.

В много държави децата само се бършат след раждането, като се цели премахване на излишната смазка. У нас в повечето родилни отделения новородените се мият, но не веднага.

Добре би било първото къпане на бебето да се отложи и тази работа да се остави на младата майка.

При секцио детето се изважда от матката и не преминава през родилните пътища. Вагиналните бактерии са недостъпни за него.

И затова се появи практиката кожата на бебето да се маже с вагинален секрет от майката.

Във влагалището на майката по време на раждането се вкарва тампон с марля, а след това с него се маже новороденото – тяло, ръце, лице, дори устата и очите. Това представлява самата процедура. Защо изобщо е повод за размисъл?

Проект „Човешки микробиом” и детско здраве

През 2008 г. Националният здравен институт на САЩ започва проект „Човешки микробиом”, за да се изучи както следва микробиомът на човешкото тяло с всички населяващи го микроби.

В проекта се включват 200 учени, 80 института, а разходите за реализирането му достигат около 200 млн. долара.

Към 8-мата година от началото на изследването – 2016 г. започва етапа на изучаване на фините механизми на детското здраве.

Към този момент са описани около 80% от микробите, населяващи червата.

Проблемът е в това, че традиционните изследвания, дори и тези, при които е използвана най-добрата технология, не могат да предоставят пълна картина или да помогнат за изясняване как и с какво живеят различни бактерии и как те влияят един на друг.

И процесът на заселване с бактерии на червата на новородените също засега не е съвсем ясен.

Към този момент са публикувани резултати от продължителни изследвания. Оказва се, че при децата, родени със секцио, чревният микробиом основно се състои от представители на кожната микрофлора на майката.

Бебетата, родени по естествен път, са с чревна микрофлора, състояща се основно от влагалищни бактерии на майката.

Тези резултати се съпоставят с особеностите на здравето на децата, родени със секцио. Например, в Дания в продължение на 30 години изследвали повече от 2 млн. деца.

Оказва се, че мъниците, родени със секцио, по-често се нуждаят от медицинска помощ в по-старша възраст.

С 20% по-често им поставяли диагноза бронхиална астма, с 10% ювенилен артрит.

Честотата на нарушенията на имунната система била с 40% по-висока в сравнение с малчуганите родени по естествен път.

След това изследване започва анализ дали мазането на родените със секцио деца с влагалищни секрети е полезно. По-скоро не.

Каква е вредата от процедурата

Мазането на бебето, родено със секцио, с влагалищни секрети крие рискове, тъй като може да доведе до разпространение на херпес вируси и на други бактерии, в случай че родителите страдат от венерически инфекции.

Как да помогнем на детето да получи полезни бактерии

Решението е да се кърми, ако е родено секцио, да не се мие веднага след раждането и да се държи при майката.

Контактът кожа с кожа подпомага набавянето на полезни бактерии от новородените.