Как да помогнем на сърцето

Исхемичната болест на сърцето – това е хронично или остро нарушение на кръвоснабдяването на миокарда – мускулният слой на сърцето, възниква заради недостатъчно снабдяване на сърцето с кислород.

Хроничните форми на стенокардия са атеросклеротична и постинфарктна кардиосклероза.

Основните симптоми на стенокардия

Стенокардия – това е състояние, при което временно се нарушава притокът на кръв към сърцето.

Мускулните клетки попадат в условия на клетъчно гладуване, но за разлика от инфаркта не загиват.

Типичната стенокардия се проявява с 3 ключови симптома:

  • Пареща болка в гръдния кош, която обикновено продължава до 5 минути. Ако е с по-голяма продължителност, възниква подозрение за инфаркт.
  • Обикновено пристъпите на болка започват по време на физически натоварвания или сериозни нервни сътресения – това е стенокардия от напрежение. При стенокардия в покой болезнените усещания възникват, когато за тях няма видими причини.
  • Обикновено пристъпът минава след кратък отдих или използване на нитроглицерин.

Ако пристъпите се повтарят през приблизително еднакви интервали и не стават по-силни – това е стабилна стенокардия.

Ако пък картината се промени в неблагоприятна посока, това е нестабилна стенокардия. Определя се като границата между остри и хронични форми на исхемична болест на сърцето.

При такъв болен е висок рискът от инфаркт, затова трябва незабавно да се хоспитализира и да се започне интензивно лечение.

Необходими лекарства

За облекчаването на пристъпите на болки в гърдите помага нитроглицерин на таблетки или на спрей. Но това не е единственият препарат, който трябва да се приема, могат да бъдат и изписани и лекарства от различни групи.

Неотдавнашните изследвания показват, че за облекчаването на симптомите при стабилна неусложнена стенокардия помагат:

  • Статини – препарати за намаляване на нивата на холестерол в кръвта;
  • Антиагреганти – препарати, които предотвратяват слепването на тромбоцитите и образуване на тромби;
  • Инхибитори на АПФ – от групите препарати, които се използват за сваляне на кръвното и за профилактика на сърдечна недостатъчност.
  • Никорандил се отнася към класа на антиангиналните средства. Действие като нитроглицерин – разширява венечните артерии, които снабдяват миокарда с кръв.

Здравословен начин на живот

Освен лекарства, за подобряване на здравословното състояние при исхемична болест на сърцето и за понижаване на риска от усложнения помага правилният начин на живот.

Традиционните препоръки са спиране на цигарите, максимално намаляване на употребата на алкохол, правилно хранене и по-малко нервничене.

Тези, които отдавна боледуват от исхемична болест на сърцето, също имат нужда от физическа активност, но строго дозирана – нивото на натоварване трябва да е в зависимост от здравословното състояние.

Необходимо е своевременно да се лекуват всички болести, които могат да усложнят протичането на стенокардия – артериална хипертония, захарен диабет и атеросклероза.

Операция – полза и риск

При нестабилна стенокардия, а също и при стабилна форма, когато лекарствата спрат да действат или луменът на венечните артерии е силно свит, лекарят може да препоръча минимално инвазивна интервенция – балонна ангиопластика със стент.

В горната част на бедрото се прави малък надрез, в бедрената артерия се въвежда катетър и се премества в засегнатите венечни артерии.

След това през катетър се въвежда рентгеноконтрастен разтвор и се извършва рентгеноскопия, за да се види къде точно е свитият участък на съда.

В него се поставя специален проводник, на края на който се намира балон – когато този балон се раздуе, разширява лумена на кръвоносния съд.

След това в артерията се въвежда стент, който задържа увреденият участък на съда в отворено състояние и осигурява нормално кръвообращение.

Поставянето на стент се извършва без пълна упойка – при условие на седация – „медикаментозен сън”. Приблизително час след намесата пациентът се изписва.

След интервенцията обаче трябва да се приемат пожизнено аспирин, за да се предотврати образуването на тромбоза в стента.

Операцията помага за бързо подобряване на състоянието, но в бъдеще във венечните артерии може отново да възникне свиване, и пристъпите на болки в гръдния кош отново се завръщат.