Навярно знаете колко бързо сладкишите се отлагат на талията ви. Можем ли да си позволим поничка, когато стрелката на кантара уверено се отклонява надясно, награждавайки ви с наднормено тегло.

Но през определен времеви интервал сладкото може да се яде без вреда за фигурата и, което е не по-малко важно, без угризения на съвестта. Какво е това „въглехидратен прозорец“ и кога възниква?

„Въглехидратен прозорец“ – печели се с труд

Има период, когато човешкият организъм особено много се нуждае от прости въглехидрати. Настъпва 20 минути след 30-40-минутно интензивно физическо натоварване.

И има специално название – „въглехидратен прозорец“ – времето, когато организмът е необходимо бързо да се възстанови след загуба на значително количество въглехидрати.

Спортистите прекрасно знаят колко е важна пълноценната закуска след сутрешната тренировка. След интензивни физически натоварвания е важно да се попълнят не само запасите от загубена вода, но и въглехидратите – гликоген, които се съхраняват в черния дроб и в мускулите.

Важно!

Преди тренировка не е нужно да се прави обилно хранене. Подбирайте лесни за усвояване хранителни продукти, включително и въглехидрати, риба, извара.

Изяждаме стреса с плодове

Защо след тренировка е добре да се поглезим със сладко?

Интензивните физически натоварвания са стрес за организма, по време на които в кръвта се отделят хормоните адреналин и кортизол – хормон на стреса. Тези хормони ни карат по-активно да се движим, да се стремим към по-добри резултати.

Интересно е, че и след края на тренировката хормоните на стреса продължават да се отделят, което способства за усвояване на въглехидратите от мускулите.

Най-лесният и ефективен начин за справяне с всякакъв стрес е хапването на сладко. При употребата на прости въглехидрати в кръвта бързо се повишава нивото на кръвната захар, което стимулира синтеза на хормона инсулин, който на свой ред способства за образуването на загубения гликоген.

При употреба на бавни въглехидрати – макарони, ориз, овесени ядки, хляб, не се получава нужният ефект, защото докато тези въглехидрати се усвоят, хормоните на стреса успяват да свършат „мръсната“ работа.

Най-добре след тренировка да се ядат сладки плодове, да се пие фреш или дори да се полакомите със шоколадов коктейл.

Важността на белтъчните храни във „въглехидратния прозорец“

Не само въглехидрати. В заформилия се въглехидратен прозорец е важно да се въведат и белтъчни храни. Но пък месото не е добър вариант, тъй като се усвоява 2-2.5 часа, след като се консумира.

Най-добре в този период на въглехидратния прозорец е най-добре да се употребяват млечни продукти, бобови или риба, чиито белтъчини се усвояват много бързо.

Белтъците след тренировките са необходими за бързо възстановяване на мускулните влакна. Аминокиселините, влизащи в състава на протеините, способстват за скорошно възстановяване както на физическото, така и на психическото състояние.

Ако след интензивни физически натоварвания не попълните запасите от въглехидрати и белтъци, това ще доведе до противоположния ефект. Така ще забавите метаболизма и ще влошите резултатите от тренировките.

Следва обаче да се отбележи, че е възможно, ако се преяде преди тренировка, да се създадат предпоставки за развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит и дори язва.

И затова особено след преяждане трябва да се изчака поне 3-4 часа, преди да се пристъпи към интензивни физически натоварвания, в противен случай се рискува сериозно увреждане на здравето.