Понякога протичането на раждането става опасно за майката, и за бебето. В какви случаи лекарите прибягват до вакуумна екстракция?

Какви са основните нюанси на приложението на този метод

Раждането е сложен процес, зависещ от цяла съвкупност от фактори. Това е и физическото здраве на жената, и емоционалното състояние, и готовността на родилните пътища за преминаването по тях на плода по време на раждането.

Появата на детето на бял свят на първо място зависи от положението на костите в таза на родилката, разположението на плода и в по-малка степен от компетенциите и опитите на акушерката.

При какви нарушения се прилага вакуумната екстракция

За съжаление при раждане, понякога не всичко върви така както е планирано. Например, детето може да заседне в родилния канал. И в такава ситуации лекарите са принудени да приемат бързо решение – да използват вакуумна екстракция или да не го правят.

Съществува погрешно мнение, че вакуумен екстрактор се прилага, за да приключи по-бързо раждането.

Това обаче не е така – вакуумната екстракция – това е принудителна манипулация.

Бъдете сигурни – никой не изпитва желание да прибягва до нея. Но ако нито един алтернативен метод не може да помогне на жената да роди естествено, се налага да се използва вакуумен екстрактор.

Как се извършва вакуумна екстракция на бебето

На главата на бебето се поставя накрайник – чашата на вакуумния екстрактор. В рамките на няколко минути лекарят създава отрицателно налягане между главата на детето и чашата. След това с внимателни придърпващи движения, съчетаващи се с напъване на майката, акушерът вади бебето и му помага да се роди.

Днес съществуват  и по-модерни вакуумни екстрактори – електрически и дигитални. Чашките, които се слагат на главата на бебето, са сменяеми и са с различен диаметър и степен на твърдост.

Безопасността на метода зависи от опита и от уменията на акушер-гинеколога:

 • Правилност и точност при поставяне на чашката на екстрактора на главата на плода;
 • Поддържане на необходимото ниво на ниско налягане, за да не се допуска изплъзването на чашката;
 • Своевременно намаляване на засмукването на чашката, за да се избегнат травми на тъканите на главата на плода.

Дигиталните апарати помагат за намаляване на тежестта на травмите и на усложненията от вакуумната екстракция. Те имат функция за регулиране на налягането с автоматичен процесор при натискане на бутона на панела. Показателите на засмукване се извеждат на екрана на устройството.

При работа на устройството не се губи въздух, което изключва изплъзването на чашката.

Какво е по-опасно – вакуумният екстрактор или щипците

Вакуумната екстракция е била измислена като алтернатива на акушерските щипци, използването на които често става причина за сериозни здравословни проблеми.

Само опитният акушер може без опасност за здравето на детето да борави с акушерски щипци. В противен случай, ако квалификацията на лекаря не отговаря на необходимото ниво, всичко може да завърши с нанасяне на травми.

Затова и днес щипци се използват изключително рядко. При необходимост да се извади плода най-често се използва вакуумен екстрактор, при който отрицателното налягане, което се създава е около 0,7-0,8 атмосфери.

Противопоказания за вакуумна екстракция на плода

По време на вакуумна екстракция родилката трябва много да напъва и затова тази манипулация има редица противопоказания:

 • Високо кръвно;
 • Гестоза в тежка форма;
 • Декомпенсирани сърдечни пороци;
 • Късогледство във висока степен;
 • Несъответствие на размера на главата на детето с размера на таза на майката;
 • Раждане преди 36 седмица.

Какви са последствията за бебето

Вакуумната екстракция често не преминава безследно за новороденото. При някои деца се появяват кефалхематоми, при други страда централната нервна система или мозъка.

В такива случаи е виновен на първо място не самият вакуумен екстрактор, а причините, които са накарали лекарите да прибягнат до манипулацията:

 • Деформиран или тесен таз на родилката;
 • Слабост на родилните напъни;
 • Задушаване на плода;

Тези нарушения са били налице и затова вакуумът се оказва крайното решение.

Децата след вакуумна екстракция изискват наблюдение на неонатолог, невролог и хирург, за да могат всички появяващи се проблеми да се решат максимално бързо и ефективно.