Много лекари смятат, че повишената съсирваемост на кръвта е много по-опасна от понижената. Някои сериозни заболявания, и по-точно исхемичен инсулт и инфаркт са вследствие на развитие на тромбози.

Освен това съществува още доста внушителен списък от заболявания и патологични състояния, при които кръвта е „твърде вискозна”.

За продължителна терапия в този случай на болните се назначава често препарат с уникално активно вещество – варфарин.

Тези лекарства изискват спазване на специална диета. В какво се състои – подробности в новата статия на здравния портал Lechenie.bg.

Варфарин и витамин К – необичайно взаимодействие

Система на хемостаза

Съсирваща система на кръвта, или система на хемостаза представлява сложен механизъм. Дори опитните лекари не могат веднага да изброят всички тези фактори и биологични активни вещества, които вземат участие в процеса на коагулация – съсирване на кръвта.

Представлява каскада от последователно протичащи биохимични реакции, в резултат на което кръвотечението от рана, след вадене на зъб, при порязвания и драскотини бързо спира.

Това изглежда удивително, но кръвта в кръвоносните съдове на всеки здрав човек постоянно се съсирва. Но противосъсирващата система постоянно възпрепятства това, и по никакъв начин не се проявява.

В норма съсирващата и противосъсирващата система в организма са уравновесени, но може да се случи нарушение, и тогава една от системите започва да надделява.

При някои хора коагулацията, или съсирването преобладават, в резултат на което в групата има повишен риск от тромбози с различна локализация.

Най-често това са хора, които имат наследствената предразположеност. Ако поговорим с тях самите, то може да се изясни, че в тяхното семейство е имало случаи на инфаркти и инсулти, тромбози на крайниците в млада възраст, а жените са страдали безплодие или са получавали спонтанни аборти.

Варфарин – лекарства за профилактика на тромбози

След продължителното търсене на лекарство, което би могло да се приема за профилактика на тромбози под формата на таблетки, а не на инжекции, е бил синтезиран варфарин.

Този препарат е антагонист на витамин К, който влияе на активността на много фактори на съсирване – II, VII, IX, X, протеини S и C, които се образуват от черния дроб.

Неговото действие започва 3-5 денонощия от началото на приема. Поради тази причина лекарите назначават през този период разреждащи кръвта лекарства във вид на инжекции – Хепарин, Фраксипарин, които действат бързо, но ефектът продължава в рамките на едно денонощие.

Варфарин се назначава на хора с тромбози на кръвоносните съдове, тромбоемболия на белодробната артерия, след повторен инфаркт на миокарда, при предсърдно мъждене, след протезиране на сърдечни клапани. 

Неговият ефект продължава денонощие, затова е достатъчно да се приема по веднъж дневно. Това несъмнено е удобно за пациентите.

Обикновено се предписва за вечерните часове, тъй като тромбози в повечето случаи стават през нощта или в ранно утро.

Витамин К в храната – особености на диетата

Витаминът се съдържа в хранителните продукти със зелен цвят. Към тях се отнасят всяко зеленолистно – маруля, магданоз, копър, броколи, спанак, зелен лук, брюкселско зеле и карфиол.

Този витамин се съдържа и в черния дроб – говежди, пилешки или свински. Също влиза в състава на различни комплекси от мултивитамини или хранителни добавки.

Първото, което си помислят хората, които приемат варфарин, е, че трябва прекратят яденето на храни с витамини К.

Това е неправилно заключение, най-важното е неговото постъпване да се поддържа в приблизително еднакво количество.

Основният проблем е в това, че през зимата ядем по-малко зеленчуци, а през лятото повече.

Ако за здрави хора това поведение е нормално, то при прием на варфарин, трябва на този въпрос да се обърне специално внимание.

Зеленолистни, салата, лук, броколи, аспержи трябва да присъстват в менюто в приблизително еднакво количество както през лятото, така и през останалата част от годината.

Ако нивата на витамин К са по-високи, то ефективността на варфарина се понижава и нараства риска от тромбози.

Ако витамин К е твърде малко, се повишава пък риска от кръвотечения. За това не трябва да се забравя никога от хората, които приемат този препарат.