Фолиева киселина – един от най-важните витамини за биохимичните процеси в организма. Фолат, фолацин или витамин В9 е от първостепенно значение за бременните жени, тъй като участва във формирането на невралната тръба на плода.

Но и за всички останали е важен не по-малко, тъй като без него е невъзможно формиране на червени кръвни телца.

Изолиран дефицит на фолиева киселина се среща рядко, впрочем както и авитаминози, а хиповитаминоза, съчетана с недостиг на други хранителни вещества, е сравнително често явление. 

Какви са симптомите на недостиг на витамин В9?

Какво е решението при недостиг на фолиева киселина

1.Умствени нарушения и депресия

Настроението и когнитивните функции до голяма степен зависят от концентрацията на фолиева киселина, тъй като този витамин е необходим за нормално функциониране на нервната система във всяка възраст.

Трудно съсредоточаване и забравяне, раздразнителност - това може да са признаци на недостиг на витамин В9 в организма.

Американски учени установили връзка между дефицит на фолат и старческа деменция, психически заболявания и депресия. Дори и да не е така, това винаги признак на възпрепятстване на социалната активност на човека.

Засега е неизвестно как ниските нива на фолиевата киселина влияе на депресията. Предполага се, че фолацинът взема участие в синтеза на невротрансмитерите, метаболизма на хомоцистеин и други процеси, от качеството на които зависи способността да се радваме на живота и да получаваме от него удоволствие.

Доказано е, че рискът от развитие на депресия и деменция е по-висок при хора, които не си набавят достатъчно количество витамини с храната и злоупотребяват с алкохол.

2.Признаци на анемия

При недостиг на фолиева киселина се появяват симптоми, обусловени от понижаване на концентрацията на хемоглобин в кръвта.

Става въпрос за анемия, при която организмът страда от недостиг на кислород. А това означава, че организмът не може да генерира достатъчно енергия за осегуряване на жизнената дейност.

3.Храносмилателни нарушения – какви симптоми предизвикват тревога

Както вече показано, острият дефицит на витамина В9 е доста рядко явление, това е, защото организмът е способен сам да образува това вещество за попълване на собствените си потребности.

Това до голяма степен зависи от нормалната функция на органите на храносмилателната система, и по-точно на червата.

Ако си набавя всички необходими вещества с храната, правилно се храни, и все пак се установи недостиг на витамин В9, най-вероятно причината са патологии на стомашно-чревния тракт.

Причината може да се крие и в генетични дефекти на механизма на абсорбция.

В организма е възможно да не достигат ензими, които да преработват фолиева киселина, вследствие на които се развива и характерните на хиповитаминоза на фолат симптоми. 

4.Заболявания на устната кухина – следствие на недостиг на витамин В9

Има множество симптоми, които сигнализират за недостиг на фолиева киселина. Някои от тях касаят състоянието на устната кухина.

Болезненост и петна по езика и устната кухина сигнализират за възможен недостиг на в организма на витамин В9.

Подутият, червен и блестящ език, особено по краищата, може да създава неудобства и дискомфорт, затова посещението на лекар не трябва да се отлага.

Малокръвието може да стане причина за стоматит и болки при преглъщане. Съществува мнение, че това възпалително заболяване с инфекциозна природа.

5.Задух и други нарушения във функцията на сърдечно-съдовата система

Недостигът на фолиева киселина води до понижаване на синтеза на червени кръвни телца, а това нарушава функцията на всички органи на кръвообращението. Ускорения пулс, световъртежите и възможните припадъци само потвърждават опасенията за витаминен недостиг.

Какво е необходимо при подозрение за недостиг на фолацин

Още преди да се направи консултация с личния лекар е необходимо да направим корекция на храненето.

Поддържането на нормални нива на фолати е възможно, ако се увеличи потреблението на тъмнозелени зеленчуци – аспержи, спанак, броколи, брюкселско зеле, зелен лук. Цитрусовите, бобови и мед също са богати на фолиева киселина.

Витамин В9 съдържа и пълнозърнестия хляб, дрождите, черния дроб и гъбите. Витамини с фолиева киселина е добре да се приемат само след всички необходими изследвания, потвърждаващи недостига на този микроелемент в организма.