Формата на корема, трудното раждане, посоката на завъртане на брачната халка… Смята се, че всичко това са признаци помагат за предсказване на пола на бъдещото дете. Но, според учени, от тези способи работи само един.

Ако коремът на бременната жена има правилна форма и е издаден напред като топка, това означава, че чака момче. А ако обемът му е разпределен по-равномерно – това означава, че ще стане майка на момиче. Поне така казват.

Всяка майка ще ви потвърди, че всички роднини и приятели смятат за свой дълг да споделят някакво народно суеверие, позволяващо по-рано да се узнае пола на бебето.

И дори непознати хора не могат да минат покрай бъдеща майка, без да изкажат своите предположения по повод пола на нейното бъдещо дете въз основа на такива „надеждни“ признаци, какъвто е формата на нейния корем.

Но не всичко е толкова просто.

И все пак полът на бъдещото дете практически не влияе на размера и на формата на корема на майката по време на бременност.

Формата и размерът на корема по време на бременност се определят от 2 фактора. Първият от тях е размерът на плода.

Момченцата действително средно са по-големи от момиченцата, и това може леко да се отрази на размера на корема. Но на неговата форма този фактор не оказва никакво влияние.

Вторият фактор е положението на плода в утробата. Ако той е разположен по гръб към корема на майката, то е напълно нормално и коремната ѝ стена да е изпъкнала напред.

Ако гърбът на бебето е в положение паралелно на този на майката, коремът на последната е по-плосък.

А доколкото положението на плода в утробата по никакъв начин не зависи от неговия пол, то формата на корема не може да служи за основание за предсказания.

Бабини деветини

И така, ако формата на корема не позволява определянето на пола на детето, то същото може да се каже и за останалите народни вярвания.

Връзването над корема на венчалната халка и проследяването на коя страна ще се завърти, е напълно безполезно, тъй като бебето в утробата по никакъв начин не може да повлияе на движенията на външен предмет.

Не е доказана и теорията, че измененията в хранителните предпочитания на бъдещата майка са по-някакъв начин свързани с пола на детето.

Но истина ли е, че на жените, които очакват момиче, им се гади повече сутрин? Смята се, че в този случай бъдещата майка получава двойна доза женски хормони и това предизвиква гадене.

Но това също е мит. На жените обикновено им сега сутрин през първите 12 седмици от бременността, когато развиващият се плод е още съвсем малък и нивото на половите хормони е много ниско.

Единственият надежден способ за узнаване на пола на детето, това е медицинското изследване – ултразвуково, амниоцентеза или биопсия на въсите на хориона, когато от плацентата се взема клетъчна проба.

Последните 2 изследвания за определяне на пола се провеждат само при наличие на риск от патология, свързани с неговия пол.

Трудно раждане

От векове акушерките по време на дълги раждания се шегуват – „Тежко раждане – значи ще бъде момче“. Но, както изглежда, в тази шега има доза истина.

Изследване, публикувано в Британското медицинско списание, показва, че при раждане на момченца ражданията средно продължавали по-дълго и били с голяма вероятност от усложнения, изискващи допълнителни интервенции, например цезарово сечение.