Хориоретинит представлява съчетано възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвлича както собствената обвивка на очната ябълка, така и нейната ретина.

Прогресиращо отслабване на зрението - основен симптом

В редица случаи болният човек в продължение на дълъг период от време, дори не се досеща за съществуващи проблеми във връзка с това, че възпалителните изменения са изразени недостатъчно интензивно.

Най-разпространено усложнение при това възпаление е постоянното повишение на вътреочното налягане. Също това състояние може да стане причина за хемофталм, неврит на зрителния нерв и много други нарушения.

Хориоретинит е достатъчно разпространено заболяване. Приблизително при 20% от хората тази болест протича в скрита форма. Според статистиката средно от момента на неговото развитие до поставяне на диагноза минават около 3 години.

Следва да се отбележи, че това възпаление може да възникне при хора на всякаква възраст. Но най-често то се открива при хора над 40 години. Жените повече от 2 пъти по-често от мъжете се сблъскват с това състояние.

Съществува много голямо количество фактори, които могат да доведат до развитие на хориоретинит.

Интересно е, че хората, страдащи от тежко късогледство в много по-голяма степен са предразположени към развитието на този патологичен процес.

Сред всички фактори водеща е ролята на инфекциозната флора, която въздейства на структурите на очната ябълка, води до формиране на възпалителна реакция.

Следва да се отбележи, че това възпаление може да бъде предизвикано както от специфични, така и от неспецифични възбудители. Като пример за специфични възбудители са микобактерия туберкулоза, бледна трепонема – провокатор на сифилис.

Що се отнася до неспецифичната форма на хориоретинит, често се предшества от някакво травмиращо въздействие, в резултат на което се появяват входни врати за инфекциозната флора.

В резултат на травмата съдовата обвивка се уврежда, и в пространството, разположено между него и склерата се излива кръв, което също способства за формиране на възпаление.

Освен това, в редица случаи патогенната флора се разпространява в областта на очната ябълка от съществуващите първични огнища в устната кухина, носната кухина и т.н.

Отделно, трябва да се каже и за токсоплазмозата. Засягането на съдовата обвивка и ретината с токсоплазми най-често се среща при новородените деца. Също често се съпътстват и други патологии от страна на очната ябълка, например, намаляване на размерите.

В зависимост от характера на своето протичане хориоретинитът може да бъде остър и хроничен.

Продължителността на острата форма не превишава 3 месеца. Хроничната се съпровожда с периодични рецидиви.

Симптоми възникващи при хориоретинит

Симптоми, развиващи се при хориоретинит, могат значително да се различават в зависимост от площта на увреждането, природата на заболяването, активността на възпалителния процес и т.н.

Много пациенти дълго време нямат никакви оплаквания и научават за съществуващите проблеми случайно.

Водещ симптом при този патологичен процес е проблем със зрителната функция.

Болният забелязва, че е започнал да не вижда добре. В редица случаи се наблюдава влошаване на зрението само вечер и през нощта, докато през деня няма проблеми.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката на тази болест се основава на редица допълнителни методи на изследване, тъй като съпътстващата клинична картина не дава пълна представа за съществуващия проблем. Задължително е необходимо провеждане на оценка на остротата на зрението.