Хормоналните промени през бременността и лактацията са сериозно натоварване за нашия организъм, което се отразява и на външността. Появяват се стрии, коремът губи еластичност.

Възстановяването на гърдите след кърмене е задача, с която много жени се сблъскват. Млечните жлези се състоят от няколко вида жлезиста тъкан, съединение помежду си от мускулна и мастна тъкан.

Заради млякото жлезистата тъкан набъбва, а след спирането на кърменето губи значителна част от своята маса. Мастната възглавница също намалява обема си, мускулите губят тонус, а епителът се разтяга.

Упражненията за възстановяване на формата на гърдите след кърмене обръщат тези процеси. Но грижата за бюста трябва да започне още преди раждането на детето.

Именно през този период активно действат хормоните, и тялото се нуждае от повишено внимание и грижа.

Възстановяване на гърдите след кърмене – с какво да започнете?

Няма да ви се наложи, ако в началото на бременността следвате тези съвети:

• Поддържане на физическа активност;
• Приемане на контрастни душове и масажиране на тялото с водната струя;
• Подхранващи маски;

Правилно подбраното бельо е още една тайна на красотата. Сутиенът трябва да бъде комфортен, но да осигурява подкрепа. През нощта с тази задача се справят специалните блузи за бременни.

Избягването на много проблеми е възможно, ако новороденото се кърми правилно. Не прибягвайте до ръчно изцеждане на кърма, тъй като единственото, което ще постигнете е отслабване на гръдните мускули.

Как да възстановите формата на гърдите след кърмене?

Дори съблюдаването на строги правила и диета не дава никакви гаранции. Интензивното възстановяване на гърдите след кърмене се случва за 6-8 месеца.

За формата на гърдите и за тяхната стегнатост отговаря мускулният корсет. За да го поддържате е добре да правите лицеви опори от нивото на пода или да се упражнявате с тежести.

Бързо се възстановяват жените, които ходят на басейн.

Още един начин е използването на проверени козметични средства. Заради намаляване на образуването на колаген кожата се набръчква и провисва, загубва сиянието и младостта си.

Кремът за възстановяване на гърдите след кърмене попълва недостига на хранителни вещества. можете да го комбинирате с маски от бяла глина, мед с добавени витамини А и Е.

Отличен резултат дава лекият 15-минутен масаж с използване на зехтин или друго растително масло. Ако се добавят няколко капки в него натурални етерични масла, се получава препоръчителното средство за борба със стриите.

Но възстановяването на формата на гърдите след кърмене само с помощта на етерични масла няма да е възможно.

Възстановяване с помощта на професионалист

Домашното възстановяване на бюста е по-добре да се редува с професионални козметични процедури.

Козметик ще направи преценка коя манипулация ще ви въздейства най-добре – апаратна или друга някаква, и съответно ще е с по-голяма ефективност, отколкото домашните средства.

Най-често се предлагат:

• Мезотерапия – курс с почти неосезаеми инжекции, съдържащ коктейл от хилауронова киселина и витамини. Дава продължителен и изразен резултат, забележим от първия сеанс.
• Миостимулация – микроимпулсите електричен ток предизвикват съкращение на влакната съединителна тъкан, което и осигурява възстановяване на гърдите след кърмене.

Възстановяване на гърдите след кърмене с помощта на пластика

Пластичната операция – това е начин за гарантирано възстановяване след раждането. Въпреки ефективността на предложените препоръки, те възстановяват само част от изгубената красота.