Може би сте чували да наричат c-реактивния протеин маркер на възпалението? Това не е случайно, защото c-реактивният протеин (CRP) е вещество, което се произвежда в черния дроб при наличието на възпалителни процеси. Високите стойности на CRP са маркер за наличие на възпалени в организма.

Стойностите на c-реактивния протеин най-често се повишават при наличието на различни видове възпалителни състояния. Най-често това се случва при инфекции, травми и автоимунни заболявания.

Повишените нива на CRP са индикатор за оценка на степента на възпалението и показват на лекарите какви мери да предприемат за лечение. Наличието на c-реактивен протеин и неговите стойности също показват ефекта от приложено лечение на дадена инфекция.

Какво представлява c-реактивният протеин

C-реактивният протеин се образува между 3 и 6 часа от началото на възпалителния процес и достига своя максимум до 2 денонощия. Така наличието му издава, че в организма е започнало развитието на възпаление.

CRP е пръстеновиден пантамерен протеин, който се намира в кръвната плазма. Неговата функция е да свързва определен протеин, който е се образува по повърхността на увредени клетки, в това число и някои видове бактерии.

Обикновено наличието на повишени нива на CRP е първия индикатор, който предшества болка, треска и други прояви, които са характерни за възпаленията в организма.

Кога се увеличават нивата на c-реактивен протеин

Стойностите на CRP се увеличават в резултат на различни условия и фактори. Най-значително нивата на протеина се повишават при следните състояния и заболявания:

 • Бактериални или гъбични инфекции;
 • Ракови заболявания – лимфом или карцином;
 • Сърдечни заболявания – инфаркт, ендокардит, миокард;
 • Травма;
 • Оперативни интервенции;
 • Възпалителни състояния на различни органи;
 • Автоимунни заболявания;
 • Чернодробни заболявания.

C-реактивният протеин не е специфичен за конкретно заболяване. За да се установи причината за възпалението е нужно да се направят допълнителни изследвания.

Стойности на CRP

При здрав човек за нормални стойности на c-реактивен протеин се приемат под 3 милиграма на литър. Ако нивата надвишават 5 mg/l се приеама за индикатор за възпаление. Колкото повече се повишава стойността, толкова повече се повишава и степента на възпаление.

Въпреки че само по нивата на c-реактивен протеин не може да се направи диагноза, все пак те могат да са индикатор за определено заболяване. За да се установи вида на възпалението може да се приложи следната класификация:

 • Нива между 3 mg/l и 10 mg/l са индикатори за диабет тип 2, заболявания на сърдечно съдовата система и наднормено тегло;
 • Нива между 10 mg/l и 40 mg/l са възможни при инфаркт на миокарда, ревматизъм и абсцес;l
 • C-реактивен протеин с нива между 40 до 100 mg/l издава за инфекция на пикочните пътища, бактериален бронхит и бактериален тонзилит;
 • При наличие на c-реактивен протеин с нива над 100 mg/l е възможно да се развива гъбична или тежка бактериална инфекция.

Кога е необходимо да се направи изследване на c-реактивен протеин

Провеждането на изследване на CRP е често използвана процедура за оценка на възпалителният отговор в организма. Препоръчително е да се направи изследване на този индикатор ако подозирате, че има наличие на инфекция в организма ви. Най-честите симптоми на инфекция са висока температура, болки в гърлото, кашлица.

Изследване на CRP може да бъде назначено, за да се оцени риска от сърдечно-съдови заболявания. То се назначава особено при хора, които са изложени на висок риск от инфаркт на миокарда или инсулт.

Това изследване се използва и за проследяване на действието на назначено лечение. При заболявания като ревматоиден артрит или болест на Крон проследяването на стойностите на CRP се използва за оценка на ефективността на лечението.

Тестът за нивата на c-реактивният протеин измерва нивото на протеин в кръвта, който се освобождава в отговор на възпаление.  Протеинът се освобождава от черния дроб, когато тялото ни се свързва с вреден агент за нашето здраве или при наличието на нараняване, което активира имунната ни система.

Обикновено, при цялостно здравословно състояние, имаме ниски нива на CRP в кръвта. При умерено до високи нива на c-реактивният протеин в кръвта е възможно да има наличие на сериозна инфекция или друго възпалително състояние в тялото.

Ако изпитвате някои от описаните симптоми в тази статия, най-добре е да изследва нивата на c-реактивен протеин в кръвта ви.