Известно е, че червеният цвят разпалва страстите, а синият и зеленият могат да ни накарат да се почувстваме спокойни.

Според проведените изследвания до момента, истината за влиянието на цветовете върху усещането ни е съвсем различна, а според много хора не съществува подобна зависимост.

Много малко от нас се замислят за ефекта, който предизвикват различните цветове в съзнанието ни. Например болничните заведения, боядисани в бяло, създават усещане за чистота и стерилност.

Когато става дума за научни изследвания, резултатите са противоречиви, понякога диаметрално противоположни и на моменти са много оспорвани от изследователите. Някои проучвания са установили, че хората се справят по-добре с познавателни задачи, когато се сблъскат с червен цвят, а други показват обратното.

След толкова много различни резултати свързани с една и съща тема - цветоусещането, през 2009 г. изследователите от Университета на Британска Колумбия се опитват изяснят ситуацията. Те провеждат изследване, в което участниците са поставени пред компютърни екрани, оцветени в синьо, червено или "неутрален цвят" и решават различни задачи.

Хората, поставени зад червения екран, се справят по-добре на тестовете за памет и четене, които изискват повече внимание към детайлите, а тези, пред които екранът е син, се отличават с добра изява в творческите задачи.

Авторите предполагат, че червеният цвят сигнализира "опасност" и затова участниците са по-внимателни, докато синьото предизвиква обратен ефект, което насърчава доброволците да мислят по-свободно и води до повече креативност.

За да проверят тази идея, изследователите поставят доброволците пред задачи с решаване на анаграми от различни думи. Но резултатите се оспорват, докато друг екип не провежда същия тест през 2014 г., когато ефектът от цветовете изчезва. В първият тест са взели участие 69 доброволци, а във вторият - 263.

Изучаването на ефекта от цветовете е много по-труден, отколкото изглежда - или може би просто няма смисъла, които ние очакваме. Някои от затворите в САЩ, Швейцария, Германия, Полша, Австрия и Обединеното кралство рисуват клетките в определен нюанс на розовото. В Швейцария 20% от затворите и полицейските участъци имат поне една розова клетка, защото се смята, че това успокоява затворниците.

През 2014 г. екипът на Геншоу отговарящ за сигурността на затворите в Швейцария, преразглежда тази хипотеза. Тяхното проучване е далеч по-добре проектирано от изследванията проведени преди 30 години.

Затворниците са изолирани, заради нарушаване на правилника в клетки, боядисани с розови или сиви стени и бял таван. Служителите в затвора са обучени да преценяват нивото на агресия, за да оценят поведението на затворниците, но резултатите са разочароващи. След престой от три дни в двете клетки, не се наблюдава понижена агресивност на затворниците, т.е. цветът не оказва никакво влияние.

Авторите на изследването признават, че при по-мащабно проучване не са открили разлики в поведението на затворниците и властите трябва да преосмислят дали тези мерки не са излишни.

Учените не могат да установят дали цветовете влияят еднакво на подсъзнанието при всички хора. Възможно е да имат ефект, но и до днес това твърдение не може да се докаже еднозначно. Затова се приема, че възприятието на цветовете зависи изцяло от индивидуалното ни усещане.