Огромното количество реклами в Интернет и по телевизора може да създаде впечатление, че водата за уста се явява също така необходимо допълнение към стандартните четка и паста за зъби, като например конецът за зъби.

Но това съвсем не е така. В настоящата статия ще се опитаме да представим гледната точка на зъболекарите по въпросите за използване на водите за уста. И така какво представляват те, от къде произхождат, защо са ни нужни и действително ли те са толкова полезни, как твърдят рекламните лозунги на производителите.

"Предците" на съвременната вода за уста

Необходимостта от грижа за хигиената на устната кухина се е осъзнавала от хората, навярно, винаги. Описание на технологията за почистване на зъбите се среща в Библията /в Петокнижието, първата и основна част от Библията/, в Корана, в трудовете на Хипократ и в много други исторически източници.

Най-често това са описания са първообразите на съвременните четки за зъби. Означава ли това, че съвременните води за уста са съвременно изобретение? Съвсем не!

И въпреки това първите конкретни описания и рецепти за приготвяне на еликсири за изплакване на устата се срещат в значително по-късните източници, благодарение на своята достъпност даденият хигиенен способ бил много по-разпространен, отколкото почистване на зъбите.

Съставът на първите води за уста не е съвсем ясен. За изплакване на устата се използвали всевъзможни отвари, цветове, кори от дървета – например кора от дъб, етерични масла и много други.

Видове вода за уста

Цялото многообразие от води за уста, представено на пазара, може условно да се раздели на 2 основни типа – хигиенни /понякога биват наричани козметични/ и лечебни. Първите изпълняват, основно, една функция – освежават.

Разбира се, те също спомагат за отстраняване на остатъците от храната, но зъбната плака и сериозните дентални заболявания, образно казано, не са им по силите.

Също сред тях се срещат избелващи води за уста, но тяхната ефективност от много специалисти се поставя под съмнение. Съставът на козметичните води за уста е почти еднакъв и самите те малко се отличават една от друга.

Що се отнася до лечебните средства за изплакване на устата, то те, в зависимост от влизащите в техния състав активни компоненти, се различават по насоката на своето действие.

Сред тях могат да се отделят следните видове:

• Води за уста за борба против натрупване на зъбна плака и развитие на гингивити. Подобни средства за изплакване на устата намаляват и забавят размножаването на бактерии в устната кухина.

• Противокариозни води за уста – такива средства са предназначени за предотвратяване възникване на кариеса, поради съдържанието си на флуор или флуорни съединения, укрепващи зъбите. Най-често противокариозни води за уста се предписват на хора, които са на ортодонтско лечение.

• Антибактериални средства за изплакване на устата – комплекс от противомикробни и антибактериални компоненти в подобни води за уста спомагат за справянето със заболяванията на венците.

• Води за уста, предотвратяващи образуването на зъбен камък – особен компонент на тези средства за изплакване на устата, обикновено, е калциевият цитрат.

На кого действително е необходима вода за уста, а на кого тези средства могат да навредят?

По този въпрос е най-добре всеки човек да се консултира със своя личен зъболекар.

Ако имате специфичен проблем – повишен риск от развитие на кариес, усилено образуване на зъбен камък, някакво заболяване на венците, недостатъчно образуване на слюнка или нещо подобно, лекуващият ви лекар ще подбере подходящо средство за вас и ще ви даде насоки как да го използвате.