Учени от Плимутския университет смятат, че използването на специални разтвори за жабурене намалява ползата от тренировките за сърцето и за кръвоносните съдове.

С вода за уста кръвното след тренировка се повишава

Свързващото звено между жабуренето на устата и здравето на сърцето са бактериите, които обитават устатата.

Известно е, че по време на интензивни тренировки се образува азотен оксид, който води до отпускане на стените на кръвоносните съдове, увеличаване на техния диаметър – вазодилатация, и усилване кръвоснабдяването на активно работещите мускули.

Интензивното кръвоснабдяване се запазва и известно време след тренировката, което се проявява в по-ниско кръвно, т.нар. следтренировъчна хипотония.

До сега не беше ясен механизмът на този феномен. Изследователите от Плимут смятат, че причината за това явление са нитратите, които са образуват от азотния оксид.

Тези нитрати попадат в слюнчените жлези и се отделят със слюнката. Някои видове бактерии в устната кухина превръщат нитратите в нитрити, които стават източник на нови азотни молекули.

Нитратите, от които се образува азотен оксид

Отключва се цикъл, който води до устойчиво понижаване на артериалното налягане при физическо натоварване, изключително полезен ефект.

В експеримента участвали 23 здрави доброволеца. Те трябвало да бягат 30 минути, а учените им мерели кръвното през следващите 2 часа след вършене на задачата.

След 1 минута, половин час и 1,5 часа след това доброволците жабурили устатата със специална антибактериална течност, или плацебо – вода с ментов вкус.

Също доброволците давали слюнка и кръв за изследване непосредствено преди натоварването и 2 часа след него.

При жабурене на устатата с разтвор плацебо систоличното артериално налягане около час след тренировка било по-ниско от изходните показатели с 5,2 мм живачен стълб, а при жабурене с антибактериален разтвор – с 2 мм живачен стълб.

Специалният разтвор за изплакване на устатата намалявал полезният ефект на посттренировъчната хипотония с 60% още в първите 60 минути след завършване на занятието и напълно ги неутрализирала след 2 часа.

Така, първо било доказано, че именно микроорганизмите в устата доставят в кръвта нитрити веднага след тренировка.

Второ, доказва се колко е важно да се запази балансът на микрофлората в устната кухина, тъй като именно тя е ключ към отварянето на кръвоносните съдове.