Описание

Врастнали нокти на пръстите на краката представлява болезнено състояние, което засяга най-често нокътя на палеца на ходилата. Състоянието също се нарича и оникокриптоза или unguis incarnatus и се случва, когато заострен край на нокът започне да расте отстрани или в края вътре в кожата на пръста.

Първоначално място да врастването става болезнено и се възпалява. Впоследствие във възпалената област може да започне да расте допълнителна тъкан или да изтича жълтеникава течност.

Ако не се лекува врастването на нокътя може да прогресира до инфекция или дори абсцес, който изисква хирургично лечение. Остеомиелитът е рядко усложнение на засегнатия пръст, при което костта се инфектира.

Врастването на нокти на краката е често срещано състояние при зрели хора и юноши, но е по-характерно за бебета и деца. Обикновено биват засегнати мъже. Младите хора на възраст между 20 и 30 години са изложени на най-голям риск.

Всеки нокът на пръстите може да започне да расте навътре в кожата, но състоянието обикновено се развива в големия пръст на крака.

Какви са симптомите?

Най-честите признаци и симптоми са болка, зачервяване и подуване в края на нокътя на пръста.

• Още в самото начало на врастването на нокътя, края на пръста се зачервява и става болезнен и се наблюдава леко подуване. Към този момент няма гной или изтичане на течност от засегнатата зона. При докосване мястото може да бъде чувствително, но няма да имате повишена температура.

• Впоследствие започва нарастване на допълнителна кожа и тъкани около заострения край на нокътя. Възможно е след това да започне да изтича жълтеникав секрет. Това е реакция на организма на дразненето на кожата, което предизвиква заостреният нокът. Не е задължително да се развие инфекция.

• Но понякога се развива и инфекция. В този случай подуването се увеличава и започва изтичането на бял или жълтеникав секрет от мястото на подуването. Около мястото на врастването обикновено кожата е по-светла от останалата, но е възможно при възпаление да се зачерви. Също така засегнатият да вдигне температура, макар че това е малко вероятно.

Лечение на врастнали нокти на краката

Ако врастването все още не е толкова напреднало, можем и сами да си помогнем в домашна обстановка и да предотвратим необходимостта от операция.

• Накисвайте засегнатото ходило четири пъти дневно в топла вода. Не е нужно да добавяте сапун, соли или антибактериални препарати във водата.
• Измивайте стъпалото си, включително и зоната на врастването, 2 пъти дневно с вода и сапун. Поддържайте ходилото си сухо и чисто през останалата част от деня.
Не носете прилепнали обувки или на високи токове. Препоръчително е да носите сандали, ако времето позволява, докато врастналият нокът започне да расте нормално.
• Опитайте се да извадите нокътя, който се е забил в кожата. За тази цел вземете малко парче памук или марля и я навийте с ръце, така че да се получи тънка нишка, подобна фитил и го навлажнете. След това сложете навитият памук или марля между нокътя и кожата и се опитайте да повдигнете забилия се нокът.

Това е болезнено, но именно това е същността на самолечението. След всяко навлажняване на памука или марлята, се опитвайте да я издигате малко по-нагоре. Като всеки ден правете опити да издигате по-нагоре или да избутвате по-настрани нокътя, така че да го отдалечите от кожата. Тази процедура трябва да продължи между 7 и 15 дни, през което време нокътят ще порасне, без да се забива в кожата.