Луда крава представлява потенциално смъртоносно заболяване, което главния и гръбначния мозък при говедата. Болестта е известна като спонгиформна енцефалопатия по говедата.

Човекът не може да се зарази с луда крава, но в редки случаи може да развие човешката форма на болестта, наречена вариант на заболяването Кройцфелд-Якоб /вБКЯ/, което е смъртоносно.

Заразяването може да се осъществи посредством консумация на нервна тъкан /главния или гръбначния мозък/ от едър рогат добитък, болен от луда крава. С течение на времето може да се развие разновидност на болестта на Кройцфелд-Якоб, която разрушава главния и гръбначния мозък на човека.

Няма доказателства, че хората могат да развият болестта от яденето месо от мускулите на болно животно като например пържоли или от млякото и млечните продукти.

Болните вече хора не могат да разпространяват заболяването на други хора чрез случаен контакт.
Хората, които са прекарали повече време, поне 3 месеца в региони, където болестта луда крава е била установена, не могат да даряват кръв. Целта е да се предотврати разпространяването на варианта на БКЯ.

Какви са причините?

Медицинските специалисти не са наясно от какво точно се причинява болестта. Доминиращата теория е, че заболяването се причинява от инфекциозни белтъци, наречени приони. При болните крави тези белтъци се открити в главния, гръбначния мозък и тънките черва.

Няма доказателства, че прионите са откривани в месото от мускулите на животните, например в пържолите или в млякото.

Температурата, при която прионите биват унищожени е 133 градуса и затова е задължително, болните животни да бъдат изгаряни в екарисажите над тази температура, за да се избегне разпространението на инфекциозните белтъци.

Другата теория е, че болестта се причинява от вирус, които предизвиква изменения в белтъците, от които е изградено тялото на болния.

Когато една крава бъде заклана, части от нея се използват за храна на хората, а друга част се използва за храна на животни. Ако бъде заклана заразена крава и нервната ѝ тъкан бъде използвана във фуражи, говеда и други крави могат да се разболеят.

Хората могат да се заразят и да развият варианта на БКЯ от консумацията на месо от главния и гръбначния мозък на болно животно.

Какви са симптомите?

Вариантът на болестта Кройцфелд-Якоб предизвиква постепенно, несъвместимо с живота, увреждане на мозъка.

Най-характерните изяви на заболяването са:

Изтръпване, парене, мравучкане в мускулите на лицето, бедрата и ходилата. Но и редица други заболявания могат да предизвикат същите симптоми и затова не означава, че ако ви изтръпват краката или ръцете, сте болни от това фатално заболяване.
• Деменция;
Психоптично поведение, изразяващо се в неспособност за възприемане на реалността.
• Проблеми с опорно-двигателната система и тъй като заболяването прогресира човек скоро се инвадилизира.
Кома;

Ако човек консумира месо от заразена нервна тъкан от крава, е възможно веднага да не развие симптоми. Времето необходимо за поява на първоначалните симптоми след излагането на болестта, се смята, че е около година, макар че изследователите не съвсем сигурни в това.

Лечение на луда крава

За щастие заболяването се среща изключително рядко и в Европа едва 91 души са болни от варианта на БКЯ. Към момента няма одобрено ефективно лечение на болестта и терапията, която се прилага е поддържаща за облекчаване на симптомите.

През 2011 година учени от Ню-Йоркския университет направиха ключова стъпка към разработването на ефективно лечение.

Те откриха четири съединения, които значително забавят развитието на болестта при мишки. Понеже заболяванията, причинени от приони се развиват изключително бавно и затова всяко лечение, което забавя първоначалните им симптоми, може да бъде потенциално животоспасяващо.

И две от тези анти-прионни съединения са лекарства, които вече се използват за лечение на други заболявания при хора, което означава, че клиничните изпитания с тях могат скоро да започнат. Двете лекарства са тримипрамин – антидепресант и флуфеназин – антипсихоптик.