Обикновено не мислим за дъвките като продукт, който може да ни навреди или да ни направи по-здрави. Ползваме ги, за да освежим дъха си.

Някои дъвки имат за цел да ни помогнат да спрем тютюнопушенето, а други – да избелят зъбите ни. Отвъд това, обаче, се оказва, че те могат да ни навредят, но и имат ползи за здравето ни.

Защо дъвките могат да ни навредят

Основната причина, поради която много специалисти считат дъвките за вредни са оцветителите и химичните вещества, които се използват за подобряване на техния вкус и консистенция.

Един от най-често използваните подсладители в дъвките е веществото аспартам. Той е искокалоричен подсладител, който освен в дъвките се прилага и в много пакетирани десерти и газирани напитки. Има проучвания, които показват, че в организма ни аспартамът се преобразува във формалдехид. Натрупването на това вещество може да доведе до развитието на злокачествени образувания.

В стомашно-чревният тракт, аспартамът се хидролизира до токсични за хората вещества, като метанол, аспарагинова киселина и фенилаланин.

В някои дъвки се добавя и допълнително захар, с цел подобряване на вкуса им. Така консумацията на такива дъвки може да повиши значително кръвната захар и това да доведе до отделянето на големи количества от хормона инсулин. С времето и продължителната употреба на такива дъвки, рискът от развитие на инсулинова резистентност се увеличава значително.

Когато дъвчим дъвка, слюноотделяме повече. Това може да навреди на дейността на стомаха ни. Друг опасен фактор е и рискът от задавяне.

Според здравните специалисти, задавянето с дъвка, може да е дори смъртоносно или да наложи оперативна интервенция.

А имат ли положителни свойства

Може би след предната точка доста сме ви наплашили и вече си представяте как никога повече няма да си купите дъвки от магазина. Но не прибързвайте!

След като са установили вредите от използването на подсладители и химикали за направата на дъвките, много производители започнаха да произвеждат дъвки, съдържащи естествени подсладители. Те не вредят на здравето ни и не увеличават нивата на кръвната захар.

Установено е, че дъвките със силен ментов вкус, могат да ни помогнат срещу прилошаване, когато сме на път. Също така, има някои проучвания, които показват, че ментата засища апетита ни, което може да е от чудесна полза, на тези, които се борят със свалянето на излишните килограми.

Дъвченето на дъвка без добавена захар, може да е от полза за здравето на устната ни кухина. Счита се, че обилното слюноотделяне предотвратява натрупването на вредни бактерии, намалява риска от образуване на кариеси и пародонтит.