В наши дни науката и индустрията са толкова напреднали, че могат да извлекат различни хранителни вещества, от които организма ни се нуждае, по синтетичен начин.

Тауринът например, който се съдържа в телешкото месо ( 4 грама на килограм ) съвсем спокойно може да бъде приеман като хранителна добавка.

Само си представете какво количесто телешко ще трябва да консумирате, за да си набавите нужният ви таурин. Нека вметнем, че това е и доста неизгодно за джоба.

Разбира се, винаги е по-добре да приемаме каквото и да е по природен начин, чрез нашата храна, но има хора с по-специални хранителни потребности.

Спортистите не могат да изяждат по 8 пилета на ден, но пък протеинът, който им е нужен от тези 8 пилете, те спокойно могат да си набавят чрез хранителна добавка.

Но първо се уверете, че продуктът, който ще приемате е 100% чист, без примеси на неизвестни вещества и е сертифициран за европейския пазар и се вписва в нормите.

Чак след това можете да си позволите да приемате каквото и да било под формата на хранителна добавка.

Старите схващания, че това задължително е вредно, вече не се вписват във времената, в които живеем.

Просто има нови технологии, които ни улесняват, намалят цената на продукта, а същевременно този продукт е съвместим с биопроцесите на тялото и ни помага.

Нека вземем аминокиселините например. Те са над 600, но 20 от тях са в така наречената графа „незаменими”.

Незаменими, защото всяка от тях съдържа вещества, без които нашият организъм не може.

И по ирония на съдбата, човешкият организъм произвежда само 12 от тези 20 аминокиселини.

Или с други думи казано, останалите 8 са си наш проблем, с който трябва да се справим.

Дали всеки ден ще ядем различни храни или ще прибегнем към хранителни добавки, защото е по-евтино, удобно или ни мързи да готвим, няма значение, стига продуктът да е наистина качествен, а не произведен в някой гараж.

Освен за протеините, аминокиселините и други, в тази статия влизат и мултивитамините.

Какво всъщност е мултивитамин под формата на хранителна добавка?

Това е хапче, прахче или продукт, подходящ да за смесване с вода или мляко, който по-късно да консумираме.

Официално мултивитамините под формата на хранителни добавки са разрешени и описани като „безопасни” от института по медицина на националната академия на науките.

Предимствата на мултивитамините са много като например, че само една доза съдържа всички витамини, които са препоръчителни за деня.

Витамин А, C, D, E и витамини от групата В, както и фолиева киселина, абсолютно всичко синтезирано в една доза.

Има много добавки, които съдържат желязо, магнезий, цинк, калций и други вещества, които са много важни за организма ни.

Те се използват широко из целия свят и то не само от спортисти, а и от обикновени хора, които просто искат да си улеснят живота поне малко.

Има хора със здравословни проблеми и те не могат да синтезират даден витамин или аминокиселина или пък такива, които имат непоносимост към определена храна и тогава също се прибягва към хранителни добавки.

Те не са вредни и от тях не се умира, стига само да спазвате препоръчителната доза и време, в което се приемат и да се уверите, че продуктът, който закупувате е по всички норми за производство и съдържание на ЕС.