Бременността е деликатно състояние при жената, при което настъпват генерални промени в организма.

Променя се и хормоналният баланс. За да се подготвите за майчинството обаче, е добре да следвате някои прости правила, които ще ви помогнат по-леко да понесете бременността.

  1. Раздвижете се

Колко готино. Вие искате да забременеете. Освен избирането на име и боядисването на детската стая, има много неща, които може да направите, за да се приготвите за здраво бебе.

Звучи смешно, защото талията ще изчезне за известно време, но по-добрата форма може да направи бременността и раждането по-лесни. Целта е да се правят 30 минутни упражнения през повечети дни. Разходки, колоездене, плуване са чудесни начини да получите нужната тренировка на тялото ви.

А може просто да се присъедните към курсове за упражнения за бременни.

  1. Правилно хранене

Скоро след започването на бременнестта ще изпитате желание за сладолед или други храни, които блазнят всеки човек. Но едно от най-полезните неща, които можете да направите, е да се храните здравословно по време на бременността.

Помолете партньора ви да се присъедини към вас. Ще имате нужда от много протеини, желязо, калций и фолиева киселина. Така че се запасете с плодове, ядки, зеленчуци, листни зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Намалете консумацията на чипс, тестени изделия, сода и други вредни храни.

  1. Консумирайте фолиева киселина

Вие трябва да започнете ежедневно да приемате витамини. Нормалната доза  по време на бременност е 400 микрограма фолиева киселина всеки ден. Този витамин се среща в много храни, като листни зеленчуци, цитрусови плодове и боб- но повечето жени се нуждаят от едно хапче, за да получат достатъчно.

Фолиевата киселина помага за предотвратяване на сериозни вродени дефекти, които могат да се случат преди да знаете, че сте бременна.

  1. Следете теглото си

Скоро може да не искате да стъпите на кантара. Но точно сега не трябва да бъдете прекалено слаба, защото това може да направи по-трудно забременяването. А да бъдете прекалено тежка може да доведе до проблеми.

Това повдига шансовете за диабет и високо кръвно налягане. Може също и да удължи раждането, а вие на искате това. Препоръчително е да говорите с вашия лекар за здравословното тегло при бременност.

  1. Ходете на прегледи

Искате да споделите вашите новини при планиране на бременността? Започнете с вашия лекар. Отидете на преглед няколко месеца, преди да започнете опитите за забременяване.

Попитайте за тестове или ваксини, които трябва да се направят,  както и контролиране на няквакви здравословни проблеми, ако имате такива. Лекарствата, които приемате, може и да не могат да се приемат по време на бременност.

  1. Отидете на зъболекар

Ако не се грижите за зъбите ви редовно, сега е добър момент да го превърнете в навик. Зъбите и венците ви трябва да са възможно най-здрави преди да забременеете. Това е добре за вашето бебе, както и за усмивката ви.

Бременността повдига шансовете ви за заболяване на венците, а то може да увеличи шансовете ви за преждевременно раждане. Така че почиствайте зъбите ви редовно с четка и конец за зъби.

  1. Намалете кофеина

По време на бременността е много важно количеството кофеин, което поемате, да е минимално. Опитайте се да ограничите  консумация на кафе, енергийни напитки и други продукти, които съдържат голямо количество кофеин.

Безкофеиновото кафе, топло прясно мляко или чай могат да бъдат, както успокояващи, така и по-здравословен вариант.