Пандемията обхвана целия свят. Към момента на написването на статията повече от 4 млн. души от 187 държави са били с лабораторно потвърдена диагноза коронавирусна инфекция.

Инфекцията се разпространи на всички континенти, освен на Антарктида. В някои държави вече свалят постепенно свалят ограниченията – в Европа и в САЩ, в други пикът на епидемията все още не е преминал, например, в Русия.

В трети ситуацията остава съвсем непонятна, тъй като заболелите са минимален брой и максимална заплаха, поради слабо развита система на здравеопазване – африканските държави.

В средата на април експерт на СЗО предупреди, че тези държави, които са преминали през пика на заболеваемостта и са готови да се върнат към нормалния живот, е възможна втора, трета, а може и четвърта вълна на коронавирусната инфекция.

Кого грози втора вълна на епидемията и може ли да се избегне

Азия – свръхразпространител от Южна Корея и нови случаи в Китай

С най-голям интерес светът следи Китай. Страната, от която започна пандемията, по-бързо разпространението на вируса на своя територия и сега, въпреки че е най-голяма по население, по брой смъртни случаи не влиза, дори и в десетката по този показател.

Карантината е свалена. В началото на тази седмица отварят и Дисниленд в Шанхай, постепенно възобновяват дейност кина, театри, разрешава се посещението и на спортни площадки, учениците се връщат в училище.

За първи път обаче бе съобщено за нови случаи на заразяване в Ухан, градът, от който тръгна епидемията.

В провинция Хубей, столица на която е Ухан са 68 000 от 84 000 потвърдени случаи в Китай. Повече от месец след края на епидемията в града нямаше нови случаи, но ето, че те отново се появиха.

6 заразени са установени в същия квартал, от който миналата есен тръгна да се разпространява вируса.

В Южна Корея също заболелите нараснаха значително през февруари, но не бе въведена национална карантина. Социалната дистанция обаче беше задължителна, неспазването означаваше високи глоби и дори затвор.

След дълго време страната най-накрая решава да отвори дискотеките и нощните клубове, и новите заразени са вече факт, лекарите нервно броят как се увеличават.

Голяма част са заразени от един единствен човек 29-годишен мъж, който няколко дни преди появата на първите симптоми успява да посети 5 нощни клуба и новите заразени са общо 40.

Лекарите вече са открили 40 заразени от него хора и продължават да проверяват контактите на свръхразпространителя в търсене на нови заболели. Днес столицата Сеул, съседната провинция и близките градове отново затвориха всички барове и клубове.

Коронавирус и грип – двоен удар

Освен втората вълна на заболеваемост от коронавирусна инфекция, има и друга опасност. В края на април бе отправено предупреждение, че новото нарастване на заболеваемостта от коронавирус може да съвпадне със сезонната грипна епидемия.

Това може да се случи през предстоящата зима. В този случай съчетанието на 2 инфекции ще се превърне в огромно изпитание за държавите, където грипната вълна е традиционно явление.

През тази година разпространението на коронавируса по цял свят съвпадна с последните 2 седмици на разпространение на грипната инфекция.

През предстоящата зима втората вълна на коронавируса и грипния вирус могат да съвпаднат, тогава светът да се сблъска с много по-сериозен колапс на здравните системи на редица държави от регистрирания сега.

Разбира се, това са само хипотези, които може и да не се реализират. Втората вълна на коронавируса може да удари септември и октомври и да отшуми през зимата.

Мъгливата реалност на втората вълна

Според експерти, втората вълна на коронавируса е неизбежна. Засега е рано да се говори за формиране на колективен имунитет, дори в горещите точки като Франция, според изчисленията с коронавируса са се сблъскали не повече от 25% от населението.

Социалното дистанциране и режимът на самоизолация позволиха на много държави по света да преживят първата вълна без толкова големи загуби както би могло да се очаква.

Това обаче означава, че до формирането достатъчно имунизирана прослойка от населението, което може да защити рисковите групи, предстои да се измине доста дълъг път.