Дори болката в големия пръст може да ни развали настроението и да ни лиши от сън и покой. А зъбобол може да направи човек напълно невменяем. Но се случва и да ни заболи и там, където не бихме споделили, дори и на близка приятелка, а какво остава да обясним неразположението си на лекар.

Според статистиката, 8-15% от жените в репродуктивна възраст редовно страдат от болки във вулвата – това заболяване има свое название: „вулводиния”.

Притеснение, страх, срам пречат на повечето от нас да потърсят лекарска помощ, и дори лекарите невинаги възприемат такива пациентки сериозно, не разбират как да им помогнат.

Какво се крие зад вулводинията и откъде се е появява

Вулварна болка

Редица лекари и учени разграничават вулварната болка, която е предизвикана от болест или патологично състояние, и вулводинията, която се определя като болка във влагалището, която е с продължителност не по-малко от 3 месеца без ясно определена причина.

Вулводинията може да бъде локализирана само в областта на клитора или във влагалищното преддверие, но е възможно да обхване и цялата област на гениталиите.

Може да се развие на фона на определени усещания или действия или да възникне спонтанно. Пристъпът на вулводиния може да се предшества от определени симптоми или да се развива без „предизвестие”. Болката може да бъде постоянна, остра или периодично да се появява.

Диспаурения – това е разновидност на вулводинията, болка, която се развива само при самия полов акт.

Причина е предизвиканата вестибулодиния – аномална, патологично болезнена чувствителност към всякакви докосвания или стимулация в областта на влагалищния отвор.

Болести и други патологии, предизвикващи вулварна болка

Разграничават се няколко основни групи заболявания, при които се наблюдава вулварна болка:

  • Инфекциозни болести – кандидоза, херпес;
  • Кожни заболявания, съпровождащи се с възпаление – червен плосък лишей, различни дерматози;
  • Неврологични състояния – компресионно увреждане на нерва, постхерпесна невралгия, невром;
  • Травми – увреждания, получени при раждането, обрязване;
  • Хормонални нарушения – лактационна аменорея, вулвовагинална атрофия и др.;
  • Неопластични процеси – образуване на тумори, заради постоянно разрастване на клетки, плоскоклетъчен карцином – разновидност на рак на кожата;
  • Странични ефекти от лечението – развиват се при химиотерапия или при лъчетерапия;

Как възниква вулводинията

Ако непосредствените причини за болки в областта на вулвата са повече или по-малко ясни, то с вулводинията не всичко е толкова просто. Механизмът на развитие на вулводиния засега не е напълно известен.

Учените смятат, че причина за болестта са едновременно няколко различни фактора. В анамнезата е налице тежка, обикновено рецидивираща инфекция.

Анализите показват, че при жените с вулводиния е повишена концентрацията на лимфоцити в големите клетки, а също и на противовъзпалителни вещества – цитокини.

Лекарите често ги свързват с други болкови синдроми, например, с раздразненото дебело черво, фибромиалгии, болкови синдроми на пикочния мехур и др.

Възпалителни процеси в областта на гениталиите също могат да предизвикат болки.

Отделно направление на изследванията са тазовите болки развиващи се, заради хиперактивност на тазовите мускули, миофасциални болки, биомеханични. Всички те могат да се проявят под формата на вулводиния.

Доказана е ролята на генетиката в развитието на вулводиния.

В търсенето на причини задължително следва да се разгледат и ендокринни фактори – например, прием на орални противозачатъчни и хормонални нарушения, които могат да се проявят под формата на нарушения на менструалния цикъл.

При развитието на вулводиния е възможно да участват както централната, така и периферната нервна система.

Диагностика и лечение на вулводиния

При поява на болки в гениталиите трябва да се направи опит да се открие причината за тях.

Така например, миризмите, паренето и сърбежът, особено при полов акт, възпалението, към които като допълнение се появяват болезнени усещания, обикновено са характерни признаци на инфекция.

Ако болката в областта на вулвата се съчетава със спазми в областта на кръста или в тазобедрените стави, то причината за вулводинията трябва да се търси в мускулите на тазовото дъно.

Съществуват специални упражнения, с помощта на които може да се постигне контрол над тях. Това също е един от начините за лечение на вулводиния.