Знаете ли, че начинът ни на живот оказва огромно влияние на психическото здраве? Някои невинни на пръв поглед навици предизвикват нарушения във функционирането на мозъка, пречат ни да се съсредоточим и да си спомним нещо важно.

Ако пък ги практикуваме дълго време, възможно е да способстват за развитие на сериозни заболявания.

Какво вреди на функциите на мозък

1.Пропускате закуска

Навярно сте чували поговорката, че закуската е най-важното хранене. Оказва се, че това е вярно на 100%.

След нощно въздържание от хранене мозъкът се нуждае от хранителни вещества, за да функционира нормално. Ако навреме не закусим, мозъкът ще бъде принуден да изразходва резервите си и да работи на предела на възможностите си. Ето защо в този момент е възможно да се чувстваме отпаднали, трудно да се съсредоточаваме и да забравяме.

Японско изследване с участие на над 80 000 души показва, че хората, които редовно пропускат закуска, са с по-висок риск от инсулт и развитие на хипертония.

2.Предпочитате заседнал начин на живот

И сте си решили да не ходите на фитнес. В дългосрочна перспектива това е опасно не само за фигурата, но и за най-важната интелектуална система на организма.

Редовните физически натоварвания помагат за намаляване на стреса, за подобряване на настроението, ефективна мярка са на профилактика срещу загуба на паметта и подобряват когнитивните функции.

Изследванията, проведени от Университета на Калифорния, показват, че при хората, които водят предимно заседнал начин на живот, изтъняват зоните на мозъка, свързани с паметта.

3.Пиете твърде много кафе

Употребата на храни и напитки с високо съдържание на кофеин, и още повече над 3-5 порции дневно, не са от полза за организма, а напротив вредят.

Кофеинът се отнася към мощните стимулатори, излишъкът от него предизвиква прекомерно напрежение на мозъка, което може да провокира подобни на мигрена болки. Освен това злоупотребата с кофеинови напитки е последвано от изнервяне, безпокойство, раздразнителност.

4.Постоянно използвате търсачките

В научна статия, публикувана още през 2011 г. се стига до заключението, че студентите от колежите запомнят по-малко информация, когато знаят, че могат да я открият в онлайн търсачките.

Така мозъкът получава по-малко информация и с времето се понижава неговата способност за запомняне.

Мозъкът е само 2% от теглото на човека, но за да функционира пълноценно, се нуждае от 20% от енергията, която постъпва в тялото.

5.Гледате много риалити шоута

Както съществуват вредни храни за зъби, така има и храна, която е нежелателна за мозъка. Касае се за риалити шоута, отбелязва Марсия Сирота. Нейното мнение се подкрепя и от японските невробиолози.

В научни експерименти те установяват, че продължителното гледане на телевизия изменя структурата на мозъка на децата и води до по-ниско вербално ниво на IQ. Също така се увеличават и проявленията на агресия.

6.Работим в условия на мултитаскинг

Изследвания на специалисти от Университета на Лондон показват, че работата в условията на бомбардировка с няколко потока от информация, може временно да понижи нивото на IQ с 15%.

Същевременно друго британско изследване показва, че хората, които постоянно се трудят в работата си, което предполага мултитаскинг, рискуват да необратимо да увредят своя мозък.

Изследователите установяват, че при тях е по-малка плътността на мозъка в предната поясна кора – област, отговорна за емпатията, когнитивният и емоционален контрол.

Знаете ли, че за едно денонощие мозъкът генерира около 70 000 мисли. По всяко време на деня и нощта мозъкът работи еднакво активно.

7.Слушане на силна музика

Дори и толкова разпространен навик, какъвто е слушането на силна музика, може да доведе до неблагоприятни последствия за мозъка. Не е опасен само поради отслабването на слуха.

Изследователите стигат до извода, че силната музика може да понижи качеството на паметта и способността за обучение, и дори да увреди клетките на мозъка.

Високите децибели са свързани със загуба и на мозъчна тъкан, и по-точно на сиво вещество.

8.Постоянно недоспивате

Хроничното недоспиване понижава когнитивните функции и може да се каже, че убива мозъчните клетки, затова трябва да си оставяме достатъчно време за нощен отдих.