Гел с частици от черупка на яйце спомага за растеж и втвърдяване на костна тъкан.

Описание на технологиите, разработени от учени на Университета на щата Масачузетс, бе публикувано в списание Biomaterials Science.

С яйчени черупки счупени кости заздравяват по-бързо

Същността на метода се състои в следното  смляна яйчена черупка, основно състояща се от калциев карбонат, се добавя в хидрогел на основата на желатин.

Основната част на черупката на яйцето се състои от неорганични вещества. Калциевият карбонат е над 92%, тоест почти изцяло черупката се състои от това съединение.

Незрелите клетки на костната тъкан впоследствие, взети от пациента, се слагат в получената субстанция и се култивират в 3Д матрица в специален инкубатор, където са създадени подходящи условия за клетъчен растеж и размножаване.

Отгледаната в лаборатория нова зряла яйцеклетка може да се имплантира в организма на пациента.

При провеждане на експерименти с мишки, авторите на метода установяват, че хидрогелът с частици от яйчената черупка повишава способността на костните клетки за регенерация,  резултат на което костта расте по-бързо и става по-здрава, отколкото когато е без хидрогел.

Новата кост е получена от собствените клетки и затова рискът от отхвърляне на импланта рязко се понижава.

Учените смятат, че този метод може да се използва за стимулиране растежа на костите на пациенти, получили травми, фрактури и увреждания при нещастни случаи или по други причини.

Стимулиране на растежа на костите с яйчени черупки

Тази технология може да се използва за създаване на нова хрущялна тъкан, връзки и зъби.

Частиците от нова яйчена черупка също могат да се използват като транспорт за доставка в организма на лекарствени препарати, гени, растежни фактори, белтъчини, смятат авторите на технологията.

По света се изхвърлят милиони тонове ненужни яйчени черупки и нейното ново приложение, освен полезно за медицината, може да допринесе и за справяне с проблемите на околната среда.

Според изследванията химическият състав на яйчените обвивки е на практика идентичен по състав на човешките кости и зъби.

Калцият е основополагащ елемент на костните тъкан. Човешкият организъм винаги изпитва потребност от попълване на калциевите запаси.