Ашвагандата е растение, познато на хората от преди хиляди години. В последните няколко години, обаче, все повече лекари и треньори започнаха да я препоръчват.

Смята се, че растението подобрява общото здравословно състояние и е полезна за спортуващите.

Днес, ще ви запознаем, по-обстойно, с ползите и приложението на тази така нашумяла добавка.

Какво се съдържа в ашвагандата

В добавките, които се разпространяват на пазара, се съдържа екстракт от корена на растението, като приемът е под формата на таблетки или капсули. В корена на растението са открити съединенията гликовитанолиди и витанозиди.

В растението се съдържат още сапонини и алкалоиди. Доказано е, че всички тези съединения оказват влияние върху стреса, имунната система и др.

Какви са ползите от приема на растението

  • Имуностимулатор

За ашваганда, още от миналото, се е знаело, че подсилва организма и предпазва от болести. Оказва се, че това не са митове и растението наистина има свойството да подсилва имунната защита на организма, особено в сезона на грипа и настинките.

  • Сърдечно здраве

Установено е, че редовният прием на добавките с ашваганда може да редуцира нивата на „лошия“ холестерол, който е основна причина за развитиета на атеросклеротична болест. Ашваганда регулира нивата на кръвното налягане, като редуцира риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания с 30%.

  • Регулира нивата на кортизол

Кортизолът е стероиден хормон, който се освобождава, когато тялото ни е под стрес или извършва тежко физическо натоварване. Участвайки в сложни реакции, протичащи в организма, кортизолът води до мобилизиране на енергийните запаси, складирани в мускулите и, съответно, спадане на мускулната маса. Приемът на ашваганда помага за редуциране на нивата на кортизол и се препоръчва, особено, за хора подложени на стрес, занимаващите се с тежък физически труд или ежедневно трениращите.

  • За мъжко здраве

Има проучвания, доказващи, че редовният прием на екстракт от корена на растението може да  увеличи нивата на тестостерон с до 20% за период от 3 месеца.

Ашваганда подпомага репродуктивното здраве на мъжете.

  • Понижава кръвната захар

Билката се препоръчва и за хора, които имат висока кръвна захар. Установено е, че за няколко месеца прием, билката редуцира нивата на кръвната захар.

  • Антиоксидант

Веществата, открити в билката имат способността да редуцират влиянието на свободните радикали, като по този начин понижават риска от развитие на рак.

  • Подобрява психическото благосъстояние

Витанозидите, открити в билката, имат свойството да противидействат на стреса и да намаляват тревожността. Освен това, някои специалсти смятат ашвагандата за натурален антидепресант.

  • Увеличава физическата сила

Доказано е, че добавките с ашваганда увеличават физическата издръжливост и сила и улесняват покачването на мускулна маса.