През февруари 1928 година немският физик Адолф Виндаус и неговите колеги за първи път получили вещество, което впоследствие се оказало предшественик на витамин D. За работата си в областта на изследванията за витамините Виндаус бил удостоен с Нобелова награда.

Повечето хора свързват „слънчевия“ витамин основно с рахита – майките обсъждат, дали е задължително и може ли да го дават на детето си, достатъчни ли са разходките на слънце? Но това вещество е необходимо на всички системи на човешкия организъм във всяка възраст.

А по нашите географски ширини, особено през зимните месеци е трудно човек да си набавя чрез излагане на слънце достатъчно количество от този витамин.

Калциферолът /витамин D/ не е подобен на обикновените витамини. Днес лекарите твърдят, че е правилно да се смята, че това вещество е стероиден хормон, то се синтезира, преработва се и въздейства на организма подобно на половите хормони и кортикостероидите.

Витамин D са всъщност цяла група вещества. От тях най-познати са холекалциферол – витамин D3 и ергокалциферол D2. Първият се синтезира в кожата на човека под въздействието на пряката слънчева светлина и постъпва чрез храненето.

А ергокалциферолът човек може да си набави от храната. Към настоящия момент е възприето, че дневната необходима доза от витамин D е 15 микрограма или 600 международни единици холекалциферол.

Уточнявайки тези факти, преминаваме към изследвания – при какви заболявания,освен при рахит, лекарите предписват на пациентите си прием на витамин D.

1. Депресия

Витамин D участва в регулацията на тирозин хидроксилаза – ензимът, който е необходим за синтеза на допамин, адреналин и норадреналин. А нормалното ниво на тези хормони е важно условие за добро настроение и отлично самочувствие, поради това „слънчевият витамин“ предпазва от депресия.

Например психолози и диетолози от Нова Зеландия през октомври 2014 публикували в списание Nutrients резултатите от изследване, въз основа на което установява връзката между депресията и недостигът на витамин D при студенти, средната им възраст била 19.5 години.

Тийнейджърите и девойките с недостатъчно от този витамин по-често съобщавали за симптоми на депресия в сравнение с тези, при които показателят за нивото на калцифирола било на най-близко до долната референтна граница.

Въздействието на витамин D върху настроението на възрастните хора, също интересува учените. През октомври 2014 The Journals of Gerontology (Series A, Biological Sciences and Medical Sciences) бяха публикувани резултатите от изследване под ръководството на геронтолога Джули Уилямс. Авторите използвали данните за здравословното състояние на 2 600 мъже и жени на възраст 70-79 години. Те били участници в дългогодишно американско проучване. Учените установили, че психически здравите участници в напреднала възраст рискуват да развият депресия, ако в техния организъм няма достатъчно витамин D.

2.Млечница и всяка друга инфекция

Изследване на учени от Сингапур, публикувано през декември 2014 г. в Journal of Infectious Diseases, показало влияние на витамин D в организма върху лечение на кандидоза - инфекция, предизвикана от дрождоподобните гъбички Candida. Кандидозата или млечница възниква във влагалището или устата на бебета, хора в напреднала възраст и такива със слаб имунитет, но е възможно да прогресира и да се превърне в генерализирана, засягайки кожата, лигавиците, ноктите и вътрешните органи.

Една от най-важните функции на витамин D е, че стимулира образуването на кателицидин. Антибактериален пептид, който помага на организма по-лесно да се справя с възпаленията и затова е необходим за борба с инфекциите.