Дори здравите хора изпитват по 100 пъти болка на ден, като може да бъде, както единственият симптом на депресия, така и сигнал, спасяващ живот.

Болката – това е живот или живот е равен на болка, на който както му харесва повече. Вероятно някои от вас са чували древния анекдот, според който ако се събудим и нищо не ни боли, означава, че сме умрели.

Така че защо е нужно да се спасяваме от болката и как да се грижим за нея?

1. Учените са пресметнали, че всеки човек изпитва над 100 пъти пристъпи на болка всеки ден. Но съзнанието не регистрира всички от тях.

Тъй като в мозъка има център на болката, който контролира импулсите от невроните и сортира опасните и не чак толкова. Този комутатор е скрит дълбоко между полукълбата на главния мозък.

Понякога този център се поврежда и човек може да изпитва постоянно болка напразно. Разновидността на този проблем се нарича фибромиалгия или „летяща“ болка.

2. По света живеят 500-700 души, на които никога нищо не ги е боляло. Но не могат да се определят като щастливци. Те са жертви на много рядка болест – сирингомиелия, при която се губи чувствителност на нервните окончания.

Болестта може да бъде генетична или вследствие на тежка травма на мозъка. Хората, страдащи от това заболявания не доживяват до 40 години, тъй като повече организмът не е в състояние да издържи, заради травмите, които си нанасят без сами да чувстват това.

Чувствителността на тялото към болка не го прави по-чувствително.

3. Главният мозък приема болковите импулси от всяка частица на тялото ни. А самият той е единственият орган, който изобщо не усеща болка, защото е лишен от нервни болкови рецептори.

4. Психогенната болка може да бъде единственият симптом на депресия. На човек му се струва, че го боли всичко – ту главата, ту сърцето, ту стомаха.

При изследване обикновено не се открива нищо. Около 70% от такива пациенти са жени. При 68% от тях психогенният пристъп на болка започва в средата или в края на работния ден, при 19% болката се появява още на сутринта и не отминава от приема на обезболяващи.

За сметка на това отлично действат валидола и дяволската уста.

5. Нашият организъм притежава памет за болката. За това говорят например фантомните болки. Когато човек е загубил ръка или крак, мозъкът „търси“ загубеният крайник, раздразвайки се с помощта на съществуващи нервни окончания.

6. Нежният пол е по-издръжлив на болка от силния. Женските полови хормони притежават естествено обезболяващо действие. При мъжете основният регулатор на болка е хормонът на стреса адреналин.

Затова, например, в бой или при схватка мъжете могат да продължат да се сражават при травми, които са едва съвместими с живота. Но пък в мирно време могат да припаднат и от поставена им малка инжекция.

7. Болката може да се обуздае от парливите чушки. Именно в тях учените открили веществото капсаицин. То се смята за блокер на импулсите на болката. Съдържа се също в хряна и горчицата.

Лекарите препоръчват на хората с хронични болкови синдроми – невралгии, артризи да не се отказват от такива подправки, разбира се, ако стомахът им го позволява. Разработват се и обезболяващи с молекули капсаицин.