По данни на лекарите обичайната хигиенна процедура крие в себе си немалко опасности.

Тези от нас, които обичат да стоят под душа или да се глезят във ваната правят много грешки, които могат да им струват здравето, уверяват лекарите.

Опасни стават дори достатъчно прости и обичайни манипулации. Какво именно може пагубно да се отрази и да нанесе непоправима вреда?

Дълга процедура

Твърде често и продължителното миене дори под душа, да не говорим за ваната, нанася вреда на кожата, тъй като нарушава нейната естествена микрофлора и баланс.

Тъй като под въздействието на водата от нея се измиват полезните микроби, които защитават кожните повърхности от инфекции.

Също при продължителен престой във ваната, особено ако е пълна с гореща вода, се отмива естествената мастна смазка, която осигурява мекотата и защитата.

В резултат тази прекалено измита кожа става суха, раздразнена, често на нея се появяват екземи, раздразнения.

Времето за престой под душа трябва да се ограничи до 20 минути, а във ваната може да се постои по-дълго – до максимум 40 минути.

Но след подобни водни процедури задължително трябва да се използва овлажняващ крем, и това трябва да се направи веднага, докато порите още са отворени и максимално възприемчиви към активните вещества на козметичните средства.

Опасен сапун

Повечето от хората при миене използват сапун и прочие варианти средства за хигиена – душ гелове, пяна и т.н. Лекарите пък казват, че е необходимо да се минимизира количеството на препаратите, а и трябва съвсем да се изключат. Особено опасни, според тях, са антибактериалните средства и душ геловете.

Това е свързано с това, че различните миещи средства нарушават естествения имунитет на кожата и стават причина за патологии като акне и екзема.

Контактът с прах и мръсотия, макар дори незабележими за окото на човека, влиза в ролята на ваксина, която позволява на организма да се научи да отличава полезните микроби от патогенните.

Ако този контакт се разруши, започват проблеми със защитната функция на микрофлорите.

А антибактериалните сапуни освен това съдържат компоненти, които разрушават не само патогенните микроби, но и полезните, в резултат на което се развива дисбаланс. А това и води до пресушаване на кожата, поява на рани и възникване на инфекции.

Редица дерматолози са убедени, че няма особена необходимост от използването на миещи средства под душа няма, дори ако едва сте излезли от спортната зала и силно сте се изпотили.

Единствените зони, изискващи използването на специална грижа – подмишниците и срамната област. Но за това има специални и достатъчно меки вещества.

Вредна грижа

За грижата за лицето под душа много използват специални средства с антибактериални средства. Смята се, че кожата е надеждно защитена от пъпки и обриви.

Всъщност е установено, че толкова редовното използване на толкова силни препарати не е полезно, те изсушават кожата, като чистотата на лицето не се съхранява за повече от 20 минути.

Висока температура

Споровете за това каква именно вода трябва да се мием не утихват. Едни са убедени, че по-полезна е горещата вода, други смятат, че е студената.

Всъщност не са прави нито едните, нито другите. Водата трябва да бъде топла – само доколкото тялото да я възприема достатъчно комфортно.

А за косата в никакъв случай не трябва да се мие с гореща вода, защото се активизират мастните жлези, вследствие на което бързо отново става мазна. За косата трябва да се използва вода със стайна температура, тоест да се усеща леко хладна.