Много заблуди се разпространяват за холестерола. Едни го смятат за най-големия враг на човечеството, други са убедени, че проблемът е напълно измислен.

Не са малко българите, които живеят с високи нива на холестерол със стойности, превишаващи 5 милимола на литър. Вреден ли е холестеролът или е необходимото зло?

Най-разпространените заблуди за холестерола, които вече са отречени

Холестеролът е смъртоносен

Факт – холестерол – това са цяла група съединения, които съдържат мазнини, и изпълняват в човешкия организъм няколко важни функции

В кръвта холестеролът е във вид на съединения с липопротеини с ниска и висока плътност. Липопротеините с ниска плътност пренасят холестерол в клетките на организма, където изпълнява своите основни функции.

Участва във функционирането на нервната система, в синтеза на полови хормони и на витамин Д, влиза в състава на клетъчните стени.

Ако този холестерол в по-голямо количество в кръвта, отколкото е необходимо на организма, при определени условия може да „прилепва” към вътрешните стени на кръвоносните съдове и да се образуват атеросклеротични плаки.

Това може да доведе до свиване на лумена на кръвоносните съдове и до възникване и развитие на сърдечно-съдова недостатъчност. Затова условно го наричат „лош” холестерол.

Липопротеините с висока плътност транспортират холестерола от клетките в черния дроб, където частично се разпада и се извежда от организма.

Повишаването на нивата на холестерол в кръвта се отразява благоприятно на организма и се понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова този холестерол условно се смята за „добър”.

Факт – основното количество холестерол се синтезира от клетките на черния дроб, и само 1/3 постъпва с хранителните продукти от животински произход.

С това се обяснява фактът, че високи нива на холестерол се срещат при някои вегетарианци, които изобщо не ядат животински храни.

Не следва обаче да се смята, че храната не оказва никакво влияние на нивата на „лошия” холестерол.

За профилактика на развитие на сърдечно-съдови заболявания се препоръчва ограничаване на приема на мазнини до 30%, а на наситени – до 10% дневната калорийност на менюто.

Първо трябва да се ограничат колбаси и месни полуфабрикати, мазни сосове, майонеза, изделия, съдържащи трансмазнини.

Трябва да се увеличи в храненето делът на плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, богати на фибри.

Високите нива на холестерол се съпровождат с характерни симптоми

Факт – повишаването на нивата на холестерол в кръвта не могат да се усетят. Обикновено това състояние напомня за себе си едва след като се развият усложнения – сърдечно-съдови заболявания.

За да вземем навреме мерки и да предотвратим риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, е необходимо редовно да контролираме нивата на холестерол в кръвта.

При изследването на кръвта за холестерол – т.нар. липиден профил, задължително се отчитат липопротеините с ниска и с висока плътност, общото ниво на холестерол и тяхното съотношение.

Наднормено тегло – това е само един от рисковите фактори, неблагоприятно влияещ на повишаването на нивата на холестерол в кръвта.

Причината за това са многобройните рискови фактори, сред които пол, възраст, наследственост, съпътстващи заболявания.

С напредването на възрастта, при мъжете нарастват нивата на „лошия” холестерол. При жените пък настъпва менопауза.

Допълнителни рискови фактори е тютюнопушене, наднормена употреба на алкохол, стрес, на който в по-голяма степен са изложени жените.

Сериозен рисков фактор е наследствеността. Нарушенията на мастния обмен, включително и повишени стойности на холестерол, често се наблюдават при няколко поколения в едно семейство.

Факт – измененията в начина на живот са ключов, но не единствен метод за борба с повишения холестерол. Немедикаментозните методи са насочени към промяна на начина на живот. Те включват:

  • Спазване на диета;
  • Физическа активност;
  • Спиране на цигарите;
  • Справяне с излишните килограми, контрол на теглото и други.

За съжаление, нормализирането на нивата на лошия холестерол само с помощта на промяна на начина на живот невинаги е възможна.

За това се изписват статини, които трябва да се пият редовно, с цел поддържане на нивата на холестерола на оптимални нива, за да не стига до развитие на усложнения и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

За тази цел трябва да се възползване от профилактичните изследвания, които ни се полагат по здравна каса и да следим стойностите на лошия холестерол. По едно изследване на кръвта годишно е достатъчно при нормални показатели и 2 или 3 изследвания при завишени стойности.