Деменцията не е просто следствие от стареенето, а понятие, което обхваща над 100 различни болести и мозъчни заболявания, които причиняват проблеми с паметта, езиковите умения, ума, сръчността, разбирането и преценката.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаното заболяване от всички изредени и близо 67% от хората, страдащи от мозъчни заболявания са болни от Алцхаймер.

44 милиона души по света страдат от деменция или имат проблеми, съдържащи симптомите на деменцията.

Тази невероятна цифра се очаква да се увеличи тройно до 2050 година и така броят на заболелите да нарасне до около 130 милиона души.

Само в Обединеното кралство, заболелите от деменция наброяват милион, а разходите за тях са много високи - над 8 милиарда лири стерлинги на година.

Средствата, които са нужни, за да се предостави нормален живот и добри грижи на един човек, заболял от деменция, възлизат на малко повече от средната работна заплата във Великобритания.

Освен това, заболелите не могат да се оправят сами, не съумяват сами да се грижат за себе си и да се обслужват, което значи, че техните роднини, приятели и близки трябва да се откъснат напълно от работните си ангажименти и социален живот, за да са в състояние да се грижат за заболелите си познати.

Ето това е причината деменцията да е толкова тежък проблем, защото тя поразява един човек на практика, но включва и още цял екип, който да се грижи за заболелия.

Лекарите и учените работят по различни методи, за да успеят да изобретят ваксина срещу деменция или някакъв вид лек, който дори и да не лекува изцяло, поне да помага.

За сега медицината е ударила на камък, защото деменцията е много сложно заболяване, което обхваща мозъка, а както знаем, човешкият мозък е най-малко изучената биологична система.

До тук са изобретени някои методи, които могат да помогнат, но това съвсем не е достатъчно.

Така наречените „лечения”, всъщност не успяват да излекуват деменцията, а само подобряват здравословното състояние на заболелия индивид.

Освен това, все още няма профилактики, които да действат срещу всички видове деменция, а както ви споменахме, те са над 100.

Друг проблем е, че науката може само леко и при това временно да потиска симптомите на заболяването, но не може напълно да излекува заболелия пациент.

Деменцията е много тежък проблем, виновен за масовото „осакатяване” на населението.

Само си представете колко кадърни и можещи хора са засегнати от деменция и как до вчера са били велики учени, изборетатели и лекари, а днес не могат да се погрижат дори и за себе си.

Деменцията драстично намалява продължителността на живота, а освен това го прави и непоносим за живеене.

Напоследък учените излизат с всякакви твърдения от типа на това, че средната продължителност на живота ще нарасне с 10-30 години, а това ще се случи само след няколко десетилетия.

Ако това наистина се случи, деменцията ще е още по-голям проблем и броят на заболелите ще се покачва все повече и повече заради скока в продължителността на глобалната възраст на населението.

Ето защо учените съвсем сериозно са се заели да изобретят лечение и срещу този тежък проблем.