Загуба на слух или неговото значително отслабване могат да бъдат причинени от увреждане на вътрешното ухо.

Това увреждане може да бъде резултат от механично нараняване, като например травма след нещастен случай или излагане на изключително силен шум.

Основни причини за загуба на слух

Също така, увреждането може да се дължи на естествените процеси на стареене, които могат да доведат до износване и увреждане на клетките в ухото, отговорни за превръщането на звуковите вълни в електрически сигнали, които мозъкът разбира като звук.

Освен това, загубата на слух може да бъде причинена и от редица фактори на заобикалящата ни среда.

Това включва продължително излагане на силен шум, като например шум от трафик, строителство или дори силна музика. Такива шумове могат да причинят постепенно увреждане на слуха, което води до загуба на слух.

Ето какво можем да направим, за да се предпазим от загуба на слух.

1. Натрупана ушна кал

Натрупването на ушна кал може да бъде причинено от множество фактори, включително неправилно почистване на ушите, носене на слушалки за дълго време, или дори генетични предразположения.

Това усложнява процеса на самопочистване на ухото и може да доведе до загуба на слух.

Съществуват различни методи за безопасно премахване на ушната кал вкъщи, като например използването на специални капки за ушни канали или домашни средства като минерално масло.

Въпреки това, ако имате симптоми като болка в ухото, загуба на слух или възпаление, трябва да потърсите медицинска помощ.

Трябва да проверяваме дали не се е натрупала прекалено много ушна кал в ушните ни канали, ако забележим, че слуха ни прогресивно отслабва или въобще вече не чуваме нищо.

За да видим, дали това наистина е така можем да си снимаме отблизо ухото с телефон или фотоапарат, тъй като сами няма как да видим или да помолим някой да погледне с фенерче в ухото ни дали не се е натрупала ушна кал.

Ако забележите, че ушната кал е толкова много, че направо е блокирала ухото ви, тогава в никакъв случай не пипайте натрупаната и втвърдена ушна кал и още повече не се опитвайте да я премахвате с пръст, тъй като ще я вкарате още по-навътре и отстраняването и ще стане още по-трудно.

Ако втвърдената ушна кал не е прекалено много, опитайте се да я измиете.

Забележка: Това можете да направите само ако тъпанчетата ви не са възпалени или спукани.

Използвайте капкомер и сложете няколко капки бебешко олио, минерално масло или водороден пероксид в ухото си, за да стане по-мека втвърдената ушна кал. След един или два дни, с помощта на спринцовка с гумена круша сложете малко топла вода в ухото си (35 – 40 градуса).

Наклонете си главата си така, че да може да може топлата вода и ушната кал да се изтекат навън и така да се избавите ухото си от нея и да възстановите слуха си. Тази процедура няма да успее да ви помогне, ако втвърдената ушна кал е прекалено много и тогава ще най-добре да се посъветвате с лекар, който да я премахне.

2. Ушна инфекция

Има различни видове ушни инфекции, включително външни, средни и вътрешни ушни инфекции. Те могат да бъдат причинени от бактерии или вируси и често се срещат при деца.

Симптомите могат да включват болка в ухото, трудности при слушане, главоболие, висока температура и дори гадене или въртене на света.

Лечението обикновено включва употреба на антибиотици и обезболяващи лекарства. Необлечени ушни инфекции могат да доведат до сериозни усложнения, включително загуба на слух.

Уверете се, че нямате някаква ушна инфекция. Ако чувствате силна болка в ушите трябва незабавно да потърсите лекар, за да разберете със сигурност дали нямате някаква ушна инфекция или да не сте получили перфорация на едното или двете тъпанчета.

Ако спешно не започнете лечение, е много вероятно трайно да увредите вътрешното си ухо.

3. Увреждане на вътрешното ухо и тъпанчето

Увреждането на вътрешното ухо и тъпанчето може да бъде причинено от травма, инфекции, излагане на силен шум или дори стареене.

Тези увреждания могат да доведат до загуба на слух, която често е непоправима без медицинска намеса.

Съвременната медицина обаче предлага различни възможности за лечение, включително хирургични процедури за възстановяване на тъпанчето и употреба на слухови апарати или кохлеарни импланти за подобряване на слуха.

Трябва да знаете, че отслабването или пълната загуба на слуха поради увреждане на вътрешното ухо не могат да бъдат излекувани без лекарска намеса и вие няма как сами да си проведете лечението.

Можете, обаче да се възползвате от напредъка в медицината и технологиите и например при спукано тъпанче, то да бъде подходящо третирано, за да може да зарасне при една абсолютно рутинна интервенция.

4. Травми и възрастова предразположеност

Стареенето е естествен процес, който може да доведе до загуба на слух поради намаляване на функцията на вътрешното ухо.

Травмите, от друга страна, могат да бъдат причинени от нещастни случаи, излагане на силен шум или дори някои видове лекарства.

Ако при вас загубата на слуха или отслабването му се дължат на увреждания, резултат на стареенето, травма или някакво друго заболяване, тогава най-добре би било да се консултирате със специалист по уши – нос – гърло , който ще ви ориентира кои са най-подходящите за вас средства за възстановяване на слуха ви до нивото на здрав човек, дали при вас е по-добре слухов апарат или кохлеарен имплант.

5. Излагане на силен шум

Излагането на силен шум е една от най-честите причини за загуба на слух. Това може да включва работа в шумна среда, слушане на силна музика или дори живеене в близост до натоварена пътна артерия.

Трябва да вземете мерки, за да възпрете по-нататъшно влошаване на слуха ви. Въпреки че трудно бихте могли да предотвратите отслабването на слуха,което вече сте претърпели, вие можете във всеки един момент и най-добре е това да е веднага, да вземете мерки, за да се предпазите от това в бъдеще слуха ви да продължи да се влошава.

Намаляването на времето, през което сте изложени на силни и постоянни шумове е едно добро начало.

Ако високото ниво на шум е присъщо за работата, която работите (да кажем сте строителен работник или служител в концертна зала), трябва да помислите по време на работа да започнете да слагате специални тапи за уши или да си смените работното място, защото здравето е преди работата.

Тези от вас, които обичат да слушат силна музика е най-добре да се опитат да отвикнат от този нави като постепенно намалявате звука, за да може да си създадете траен навик да слушате музика с умерено силен звук.

Ако слушате музика със слушалки не увеличавайте звука до края, той трябва да бъде предимно в средния диапазон, за да не увредите слуха си и с годините да оглушеете само заради това, че сте слушали музика със звук, увеличен до края - просто не си заслужава риска.

Опитайте се да намалите излагането си на силни шумове и ако ви е възможно прекарвайте повече време на тихи места – така ще избегнете риска да постепенно отслабване на слуха ви.