Ръчното плетиво е едно ритмично и успокояващо хоби. Плетенето на една или две куки съзерцателно и творческо хоби. Плетенето е една по-неосъзната форма на медитация. Някои го наричат дори „новата йога“.

Съвременната неврология потвърди, че плетенето е хоби, което освен, че разпуска невероятно има изключително благоприятно въздействие върху мозъка и психиката ни като цяло.

Научни медицински изследванията показват, че плетене и почти всички други форми на текстилни занимания като шиене, тъкане и плете имат доста общи черти с начина, по който вниманието се ангажира. Ритмичността и съсредоточеността в комбинация с изчистване на мислите има много общи черти с принципа на медитацията. Тези дейности имат почти магическо въздействие върху нашето съзнание. Редовното им практикуване укрепва съзнанието и подпомага за нашето благополучие.

От направено във Великобритания онлайн проучване от близо 4545 любители на плетките е установено, че ръчното хоби е повече от терапевт. Невролози и терапевти, следствие на резултатите от прочуването обобщават, че успокоителните и релаксиращите ефекти се наблюдават при повече от половината анкетирани. Над 80% от анкетираните са единодушни, че плетенето или шиенето ги кара да се чувстват много щастливи. По-голямата част от хората плетат само заради релаксацията, освобождаването от стреса и увеличаването на тяхната креативност.

Проучването установява също така, че съществува значима зависимост между честотата на плетене и начина, по които хората възприемат настроенията и чувствата на другите около тях. Редовните плетачи (тези, които се отдават на любимото си плетене повече от три пъти на седмица) са по-спокойни, по-щастливи , по-малко тъжни, имат по-малки нива на тревожност и са много по-уверени в себе си.

Проучването заключва, че плетенето има невероятни психологически и социални ползи, които при всички положения могат да допринесат за благосъстоянието и качеството на живот. Хората, които плетат в група са много по-добри и щастливи от тези, които се отдават на хобито си соло. При някои хора по време на плетене се генерират невероятни идеи.

Изследователите са направили класация на 10 най-явни ползи от плетенето

  1. По-добро справяне с психическите предизвикателства и по-добро умение за решаване на проблеми
  2. По-добро качество на социалните контакти
  3. По-лесно съсредоточаване и задържане на вниманието
  4. Развитие на координацията око-ръка, по-добро пространствено съзнание и фина двигателна сръчност
  5. По-добро умение за учене и преподаване
  6. Умение за фокусиране на вниманието и мислите на една задача
  7. Насърчаването на активното творчество
  8. Дава чувство на гордост от постиженията
  9. Изгражда търпение и постоянство
  10. Улеснява формирането на паметта и извличането на спомените

Според някои изследователи уменията, които плетящите придобиват са много близки и помагат за изучаване на източните техники като медитация, тай-чи, йога. Хората, които плетат редовно могат по-качествено да релаксират и да определят дневното си темпо. Те са много по-добри в умението да управляват депресиите и болките си.

При някои хора плетенето е начин да се постигне медитативно състояние на ума, което води до безгранични възможности. Според видни психолози умението да се задържа вниманието за продължително време и състоянието на волева концентрация поддържа мозъка по-жизнен за по-дълго време.

Невролозите все по-често започват да разбират какви са ползите от медитацията. Тепърва науката осъзнава, че тя има изключително положително въздействие върху мозъка. Хората, които практикуват медитация (чрез плетене или по друг начин) са много по-устойчиви на депресия, тревожност и стрес. Те са много по-спокойни и уверени в лицето на бедствието. Качеството им на живот е значително по-добро. Всичко това е важно за поддържането на здравето на мозъка и собственото ни благополучие.