Все още никой не е опитвал да лекува респираторни заболявания със захар, и може би на никого не му е хрумвал подобен нестандартен метод. Но на биолозите от Масачузетския университет – ДА.

Захарта от враг се превръща във верен другар на имунната система

Американските учени изследвали активността на клетките на имунната система – макрофаги, които действат като прахосмукачки откриват и абсорбират патогенните микроорганизми и остатъците от клетки.

Установило се, че под въздействието на възпалителния белтък интерлевкин-4, отделящ се при някои инфекциозни заболявания, а също и при астма, алвеоларни макрофаги на белите дробове губят способност нормално изпълняват своите функции.

Допълнителните опити показват, че влошаването на функционалността на тези макрофаги зависи пряко от нивата на глюкоза в белите дробове и по-точно от процеса на гликолиза в белодробната тъкан.

Вече е известно, че много клетки на белите дробове имат рецептори на глюкоза. Затова учените предполагат, че са открили източник на принципно нова захарна терапия.

Например, агресивното възпаление може да се лекува чрез блокиране на белодробните рецептори за глюкоза.

Същевременно, краткотрайните захарни инхалации биха могли да подсилят имунния отговор на алвеоларните макрофаги, като ги стимулират в борбата с инфекциите.

Според учените, идеята за това, че промяната на нивата на глюкоза в един прекрасен ден може да стане решаващ фактор при лечение на възпаления на белите дробове и астма и други заболявания на дихателната система, предизвиква въображението.

Захарта от вредна може да стане полезна

През последното десетилетие се правят опити масово да ни се внуши, че захарта е много вредна, и всичко сладко трябва да се избягва, тъй като рискуваме да си докараме множество сериозни заболявания.

Това е първото изследване, което показва, че захарта и производните от нея захарни изделия, които веднага осигуряват енергия на тялото, невинаги са вредни и не всичко е толкова еднозначно, що се отнася до сладкото. 

Последното се отнася по-скоро захарта и нейните различни лица – как може да е и вредна, ако се прекалява и полезна при дихателните заболявания.