Не съществува човек, който да не е наясно кое е едно от най-разпространените хобита на жените по целия свят. Да, за шопинга става дума.

Пазаруването играе огромна роля в женския съвременен свят. То се е превърнало в средство против депресия, в повод за излизане с приятелки, в причина да излезем в 8 сутринта и да се върнем чак в 8 вечерта.

Това така широко практикувано от дамите забавление се е превърнало в част от ежедневието на много от тях – разбира се, на тези, които могат да си го позволят. За останалите шопинг маниачки остава само хубавата гледка по витрините, докато стоят пред нея, жално вперили поглед в поредната „страшна“ дрешка.

От чиста и проста нужда, шопингът се е трансформирал в просто поредната прищявка на някои представителки на нежния пол в наши дни. Или поне така е възприемано от повечето мъже. Всъщност е проведено изследване какво точно се крие зад така наречената шопинг мания и се оказва, че нещата далеч не са толкова прости, колкото изглеждат. Учените установяват, че има случаи, в които безкрайното пазаруване не е просто желание, а чиста необходимост за психиката.

Доказано е, че огромна част от момичетата, прекарващи цялото си свободно време, пилеейки пари по магазините не го правят безпричинно, а са станали жертва на жестоката шопинг зависимост.

Какви са факторите, които стоят зад нейното съществуване, обаче? Какво причинява празното обикаляне по магазините без определена цел или без наличието на някаква нужда? Кого засяга и как да се справим с него?

Кой е истинският виновник за шопинг зависимостта?

Въпреки че точните причини за безсмисленото пазаруване още не са разкрити достатъчно ясно и добре, съществува известна връзка между заболелите. Това е връзка, която е на психическа основа.

Установено е, че психиката и начина, по който се чувстваме влияе силно на това какво купуваме и защо.

Проведено е изследване, което доказва, че съзнанието на шопинг маниаците е изключително подобно в мислите си, желанията си и действията си – всички те се характеризират като перфекционисти, търсещи чуждото одобрение, искащи да докажат себе си. В желанието си да изпъкнат, те обаче често прекаляват.

Широки разпространени са и няколко други сходства между тях – като започнем от невзрачно детство, в което са били пренебрегвани или са нямали възможност да бъдат забелязани и стигнем до нуждата от внимание и липсата на воля.

Научно доказано е, че шопингът просто бива използван като заместител на нещо друго, липсващо в живота на пристрастените. Чувствайки някъде в себе си празнота по отношение на нещо, те се опитват да я запълнят чрез подобряване на външния си вид.

Но това често няма ефект и води до още по-големи проблеми.

До какви проблеми води шопинг зависимостта?

На първо място, липса на пари, в повечето случаи. Освен ако дамата не е богата принципно, то финансовите затруднения стават част от живота на всяко момиче, превърнало се в шопинг маниак.

Друг факт, изключително изненадващ е, че шопингът вместо до повишаване на самочувствието може да доведе до понижаването му. Съществува странната ирония, която се получава, когато хората започнат всъщност да забелязват жената, поради външния й вид.

Тогава тя се прибира вечер и избухва в плач, че никой не иска да я опознае, а всички я искат, заради това как изглежда – типично женско мислене, подсилено от шопинг зависимостта.

Как да се отървем от шопинг зависимостта?

Изключително просто е решението. То се свежда до две основни неща – контрол над нещата и запълване на празнотата. Шопингът, дори и да предизвика временното отделяне на ендорфин и допамин – хормоните на щастието – това отделяне е само временно.

То не е истинското решение на пролема. Осъзнайте какво ви липсва и не се опитвайте да го запълните с още и още ненужни неща, които никога така и така няма да облечете. Намерете това, което ви кара да се чувствате щастливи в лицето на нещо друго и му се отдадете. Така ще забравите.

Но първоначално се изисква контрол. Вярвайте, че управлявате събитията и ще видите, че наистина го правите и скоро няма да имате нужда от поредната чанта, за да се почувствате щастливи.