Все повече и повече хора започват да поемат нощни смени на работата си и дори да ги предпочитат. В последните години все по-често се наблюдават повече будни през нощта и повече спящи през деня.

Няма как да не ви е направило впечатление колко пълен става фейсбук всяка вечер и как всяка сутрин обаче, едва-едва се забелязва някоя зелена точка отстрани на чата ви.

Въпреки че има много проведени изследвания, които показват, че човешкият ни вид е най-продуктивен през първата част на денонощието – а именно в часовете до обяд, се оказва, че много по-голяма част от хората работи повече и по-ефективно през нощта, а не сутрин.

Разбира се, всичко това зависи и от типа работа – този стил на живот се наблюдава най-вече при хора с работа, изискваща креативност и концентрация, като изключим от класацията, разбира се, нощните булевардни пеперудки.

Тази така нашумяла в последно време практика кара учените да проведат изследване защо при някои от нас активността се повишава вечер и намалява сутрин, обратно на всички общоприети схващания. Оказва се, че зад това стоят редица биологични и физиологични фактори.

На първо място, открити са различия в самата мозъчна структура на, така да се каже, „ранно-пеещите“ и „нощните“ птици. Хронотипът – частта от мозъка, която отговаря за времето на прилив на енергия – се определя генетично и е той е главният причинител за „обърнатата“ ни продуктивност.

В изследването, проведено от учените от Рейнско-Вестфалския технически университет в Аахен, Германия са взели участие близо 60 човека с различна мозъчна структура.

С изненада е установено, че цялостта на бялата материя, изграждаща отчасти мозъка ни, е нарушена при хората с повишена нощна активност. Тази материя отговаря най-вече за връзките между нервните клетки и това, че не е в пълния си вид, създава множество предпоставки за развитие на потенциална депресия у притежателя си.

Не е известна обаче точната причина за прилива на енергия късно вечер. Известни са обаче последствията от нея. Проведени са още множество проучвания, не само в Германия, ами и и по целия свят и всяко едно ни предоставя съвсем нова информация и успява да ни изненада по какви ли не начини.

Открито е, че хората със склонност да стоят до късно са изложени на по-голям риск от сърдечни болести, поради липсата на качествен сън. Също така е доказано, че те консумират повече алкохол и имат афинитет към всякакви различни наркотични и опияняващи вещества, които променят начина ти на възприятие.

Според някои изследвания те са по-склонни към създаването на нарушения в метаболитната функция и повишен апетит, но според други нощното им будуване оказва не ефекта на затлъстяване, а обратен – наблюдава се отслабване, което е в пълно противоречие с предишното изследване, но..фактите са си факти.

Също така е научно доказано, че нощните птици имат по-широко въображение и са в пъти по-креативни и действени от нормалните си приятели. Нещо друго, което е страшно изненадващо за много хора е, че те всъщност, макар и лишени от сън, често са много по-енергични и активни от околните, които имат възможността да се насладят на 8-часова почивка.

Освен това, използващи много по-голяма част от денонощието и наистина оползотворяващи го, те могат да постигнат огромни успехи в кариерата си и личностното си развитие – зависи с какво са избрали да се занимават.

Всеки човек е различен и на всеки организъм едно и също нещо може да му се отрази абсолютно различно. Има множество фактори, известни и неизвестни, които определят същността ни и начина ни на възприемане на нещата.

Той рядко може да бъде наистина променен, затова е хубаво да се слушаме тялото си и да се съобразяваме с него. Все пак, когато се чувстваме най-добре, на кого ще му мине през ума да спи?