Какво представлява сенната хрема?

Най-вероятно вие или някой ваш познат има алергии. Силен сърбеж в носа, сълзене, подпухване и зачервяване, запушен нос се появяват със смяната на сезоните при засегнатите.

Това, от което тези хора страдат е алергичен ринит или сенна хрема. Медицинското наименование означава запушен и сърбящ нос – най-честият симптом.

Сенната хрема е алергична реакция. Тя е отговор на имунната система към чуждо вещество във въздуха, който дишаме. Сенната хрема обикновено се причинява от вещества, като полени и плесени, които се разпространяват по откритите въздушни пространства.

Около 15 % от населението на България е засегнато в някаква степен от сенна хрема по данни на Министерството на здравеопазването.

Установено е, че възниква еднакво както при мъжете така при и жените. Обикновено сенната хрема е сезонна, но може да продължи и през цялата година, ако алергенът остава през цялата година. Пролетта и есента са сезоните, през които сенната хрема най-често се проявява.

Симптоми на сенна хрема

Обичайните симптоми на сенна хрема са:

  • Кихане;
  • Течащ нос;
  • Назална конгестия – запушен нос;
  • Постназална секреция – представляване изтичане на носен секрет в гърлото;
  • Сълзене и зачервяване на очите;
  • Сърбеж на носа, мекото небце, ушния канал, очите и на кожата;
  • Постоянно усещане за умора;
  • Проблеми със съня.

Лечение на сенна хрема

В повечето случаи на алергичен ринит не се изисква специализирано медицинско лечение.

Домашно лечение на сенна хрема

  • Избягвайте досег с известните ви или предполагаеми алергени.

Симптомите на алергичен ринит се поддават на домашно лечение

Гаргара с топла солена вода – 1-2 супени лъжици готварска сол се слагат в една водна чаша – 250 мл. топла вода за успокояване на зачервеното гърло.

Медът също се знае, че може да лекува сенна хрема, защото пчелният прашец в меда прави тялото и в частност имунната му система по-малко чувствителна към другите полени.

Увеличаването на меда в дневния ви хранителен режим ще намали симптомите на сенна хрема значително. Уверете се, обаче, че използвате мед, който е от района, в който живеете, за да постигнете най-добрите резултати в борбата с алергичния ринит.

За витамин С също е известно, че е естествен антихистамин и се съдържа в цитрусовите плодове, освен това съдържа и биофлавоноиди, които имат силно противоалергично  действие.

Комбинацията от витамин С и биофлавоноиди осигурява естествен деконгестант и антихистамин за страдащите от алергичен ринит и спомага за ефективно облекчаване на симптомите.

Портокалите са добър източник на витамин С или можете да приемате и хранителна добавка, тъй като не по всяко време от годината се намират портоколи. Необходимото количество витамин С при сенна хрема е 1000 мг. дневно.

Лютите чушки съдържат активен компонент, наречен капсаицин и когато ги ядете тази съставка освобождава носните пътища и спомага за намаляването на запушването на носа, предизвикано от сенната хрема.

Можете да добавите лютите чушки към ежедневното си хранене - към салати или към храната, която приготвяте за вечеря като е препоръчително, ако вечеряте с люти чушки, да вечеряте поне 4 часа преди лягане.

Каротеноидите са естествени пигменти в растенията, които действат като мощни антиоксиданти и помагат за намаляване на възпалението в дихателните пътища и за укрепване на имунната система.

Добри източници на каротеноиди са храни като моркови, кайсии, тикви, сладки картофи и спанак.

Като препоръчителното количество е 1-2 порции богата на каротеноиди храна дневно – например 3-4 моркова дневно са напълно достатъчни за облекчаване на симптомите на алергичния ринит.