Защо краката се търкат един в друг през лятото и как да спрем това

Защо е опасно триенето на бедрата едно в друго

Протриването на кожата се отнася към контактните дерматити.

При постоянно раздразнение се появяват:

  • Оток и зачервяване;
  • Болка и понякога мокрещи обриви.

Увредената кожа вече не може да ни защитава от вредните микроорганизми. Затова и раничките могат да се възпалят и дори да загноят. След оздравяването могат да останат тъмни петна – поствъзпалителна хиперпигментация.

Как да избегнем раздразненията на бедрата в жегата

Препоръчително е използването на козметични средства, долно бельо или специални физически упражнения.

Нанасяне на пудра в областта на протриване

Това средство поема излишната влага и намалява триенето на повърхностите и затова предпазва от раздразнения. Затова опитайте да нанесете детска пудра или талк във вътрешните части на бедрата.

Недостатъците на този способ са, че пудрата бързо се изтрива и пада, а също може да оцапа дрехите.

Вазелин на търкащите се места

Още един способ за намаляване на триенето – използване на козметичен вазелин. Това средство не само прониква в кожата, а създава тънък слой, който предпазва повърхността на бедрата.

Вазелинът се задържа на кожата по-дълго от пудра, но не през целия ден. Освен това също може да остане по-дрехите.

Използване на антиперспирант

Намалява отделянето на пот и осигурява сухота за няколко часа – това предпазва от протриване. Подходящи са средства както за мъже, така и за жени. Най-удобно е използването на средството под формата на стик.

Ако избягвате антиперспиранти заради слуховете, че токсични вещества проникват чрез отворите в кожата в кръвта и в лимфните възли, където се натрупват и предизвикват растеж на тумори, то не се притеснявайте.

Наистина няколко години тази фалшива новина се разпространяваше в социалните мрежи, но учените вече я опровергаха.

Антиперспирантите могат да предизвикват кожно раздразнение, ако вече има област на протриване, тъй като ще щипе. Затова трябва да сме по-внимателни с нанасянето на увредени участъци.

Нанасяйте средство за бегачи

Протриването е сериозен проблем за бегачи, велосипедисти, триатлонисти и други активно спортуващи. Те прекарват много време в жегата и се движат с голяма скорост, затова и някои области могат да се изтрият много силно.

За тях са разработени специални средства, които са удобни за нанасяне. Те бързо попиват, не цапат дрехите и създават на кожата сух невидим слой, който издържа големи натоварвания и се запазва на кожата цял ден.

Носене на специално бельо

За занятия със спорт са подходящи компресионни шорти. Освен че ще подобрим спортните показатели и ще ни предпазят от микротравми, те също помагат и срещу протриване.

Под ежедневните поли в миналото са слагали панталони, сега се предлагат съвременни модели и стремежът е да не се акцентира върху бельото.

Най-незабележимият вариант са бандалетите. Те представляват две широки ленти тъкан, които се слагат на бедрата и предотвратяват протриване. Можете да ги намерите в магазините за долно бельо или да си ги направите сами като отрежете горната част на чорапи.

Опитайте да отслабнете

При наднормено тегло поради подкожната мазнина се увеличава повърхността на кожата. Съответно се променя количеството мастни и потни жлези, а гънките стават повече.

Поради влажността и триенето в тях възникват области на протриване и на подсичане. Затова наднорменото тегло е рисков фактор, и на някои може да помогне отслабването.

Триещите се повърхности – това е проблем и на стройните жени, и на спортистите. Проблемът може да е в тесния таз, но и в закръглените бедра, а също и в напомпаните мускули. Затова и този способ може да не е подходящ за всички.

Правете специални упражнения

Отслабването в някакво конкретно място на тялото е невъзможно. Понякога обаче бедрата изглеждат големи заради отока на подкожната мастна тъкан, а не поради голямото количество подкожни мазнини. Това се нарича липедем.

Този случай освен здравословен начин на живот, ще помогнат и специални упражнения, които подобряват отока на лимфата. Например, йога, колоездене, плуване, миофасциален релийз и други.

Всички те ще спомогнат първоначално за намаляване на обема на бедрата и впоследствие намаляване и напълно отшумяване на триенето, където са най-близо едно до друго.